Освен ако не сме от малкото хора, които имат нетърпимост към вкуса им, лукът и чесънът със сигурност присъстват често на трапезата ни. Използваме ги в салати, супи и други ястия, но надали сме се замисляли какви ползи носят за здравето ни.
Започваме с шеговитото твърдение, че чесънът гони вампири. Ако някога попаднем в подобна ситуация, ще си знаем. Но знаем добре и че чесновият лук помага да се предпазим и преборим с настинките и гриповете през зимата.
Ето обаче какво още могат да ни предложат зеленчуците от семейство Лукови, които никак не са за подценяване на фона на домати, краставици, картофи и други.
Източник: iStock
Всички видове лук, независимо от техния цвят, са богат източник на витамини С и B6, йод и фолиева киселина. В чесънът пък се съдържат и тиамин, калий, калций, фосфор, манган и мед.
Калориите в тези зеленчуци са пренебрежително малко, което ги прави много подходящ начин за подобряване на вкуса на супи и ястия, като междувременно стават и по-хранителни.
Различните видове лук и чесънът спадат към по-голямото растително семейство Кокичеви. Те са богати на органосерни съединения, които, според различни изследвания, имат способността да намаляват лошия холестерол и високото кръвно налягане.
Източник: iStock
Лукът и чесънът намаляват и риска от развитието на сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Този ефект обаче е наблюдаван при консумация в суров вид.
Ако по-често готвим тези зеленчуци, по-добре да ги нарежем и оставим десетина минути, преди да пристъпим към термична обработка, за да могат да се освободят полезните ензими.
Не е за подценяване и съдържанието на фитохимикали в зеленчуците от семейство Лукови. Тези вещества подсилват имунната система, предотвратяват развитието на възпаления и появата на клетъчни и ДНК увреждания.
Източник: iStock
Растенията от семейство Кокичеви се препоръчват при стомашни проблеми, защото съдържат пробиотици и фибри, които регулират чревната флора и елиминират неразположения като подуване и газове, пише Time.
Трябва да имаме едно наум, защото в лука и чесъна се съдържат специфични въглехидрати, които в по-големи количества могат да предизвикат стомашен дискомфорт. Ако обаче при нас подобен ефект не е на лице, няма нужда да се ограничаваме в консумацията на тези зеленчуци.