Луната е един от космическите обекти, към които ще бъде насочен интересът ни в близко бъдеще. А докато сме в очакване на първата мисия до естествения спътник на Луната от половин век насам - Artemis през 2024 г., интересните открития не спират.

SpaceX, Starship, Илон Мъск и как ще изглежда ракетата за полети до Луната и Марс

Ракетата на Мъск, която ще промени пътуването в Космоса

Истинска революция

Китайският луноход Chang'e 5 е открил първото по рода си доказателство за наличието на вода на повърхността на Луната. Снимки, заснети от сондата, показват лунна скала и заобикалящата я лунна почва, в които е открита водата.

Спускаемият апарат снема и спектрални данни за отражения чрез бордовия лунен минералогичен спектометър. Инструментът използва видима и инфрачервена светлина, за да анализира минералогичния състав на малка площ на повърхността на Луната. Събрани са и проби с тегло малко под два килограма, които са върнати на Земята за подробен анализ.

Съдържанието на вода се оценява на базата на начина, по който водните молекули абсорбират светлината. Това е трудно, защото топлината на лунната повърхност променя показанията. Но китайските изследователи успяват да ограничат въздействието, използвайки модел за термична корекция.

А получените финални данни ясно показват съдържанието на вода както в почвата, така и в леката, пореста везикуларна скала. Е, количеството й не е много - по-малко от 120 ppm в лунната почва и около 180 ppm - в скалата. Това е еквивалентът на 120 грама вода (~4,06 течни унции) в тон почва и 180 грама вода (~6,09 течни унции) в тон скала, предава PetaPixel.

Според учените, в почвата може да е проникнала вода от слънчевия вятър, докато в скалата тя идва от неизвестен източник под повърхността на Луната. Може също така да е изхвърлена от недрата на Луната по време на вулканично изригване.

Това не е първото изследване, което доказва наличието на вода на естествения спътник на Земята, но е първото, което го прави с подобни доказателства - с правени на място замервания. През 2008 г. проучване на проби от лунни скали, събрани по време на мисиите на Аполо през 60-те и 70-те години на миналия век, посочва водни молекули, уловени в стъклени вулканични камъчета.

NASA, Луната и ще изгради ли космическата агенция ядрен реактор на спътника на Земята

Смелите планове на NASA за Луната

Нова голяма крачка за човечеството

През 2018 г. учените използват данни от индийската лунна сонда Chandrayaan-1, за да докажат, че на повърхността на Луната съществува воден лед. През 2020 г. от NASA потвърдиха, че има вода на осветената от Слънцето повърхност на Луната, което доказа, че тя може да е налична не само на тъмните и студени места от естествения спътник.