Работата по проекта за една много специална подводница започва още през юли 2020 г. В началото е поставена задачата - да се проучи и разработи многоцелева туристическа и изследователска подводница с електрическо задвижване, която има капацитет за до 50 човека и която може да достига до 50 м дълбочина.

Хърватия, Peljesac, мостът Пелешац и откриването му, което е исторически момент за страната

Исторически момент за Хърватия

Какво отпразнуваха с фойерверки в страната

Идеята е подводницата да се използва за немалко цели, включително и за подводни туристически обиколки и за провеждането на подводни изследвания.

"Подводницата ще може лесно да се адаптира към нуждите на археологически, геоложки, мареологични и биологични изследвания с цел научни и приложни изследвания на подводието за по-големи групи изследователи. Изследователските дейности на подводницата, в зависимост от необходимостта, могат да се извършват както чрез наблюдение, така и с цел събиране на данни и проби с помощта на вградени устройства и сензори", споделят от хърватската корабостроителница Brodosplit.

Загреб, Хърватия, Advent и защо е препоръчително да посетим града по това време на годината

Защо да посетим Загреб по това време на годината

Хърватската столица има какво да предложи

Наскоро в столицата Загреб са били извършени моделни тестове под надзора на партньора по проекта, Marine and Energy Solutions DIV d.o.o., както и компанията, която е проектирала подводницата, и с присъствието на академичния партньор по проекта на Факултета по машинно инженерство и корабостроене към университета в Загреб, пише Croatia Week.