"Късметлии сте, защото дойдохте тъкмо навреме за коледните базари, които отвориха днес (26 ноември). Имаме най-хубава коледна украса в цяла Европа", казва домакина на апартамента, в който отсядаме в Загреб. "Чак пък най-хубавата", тайничко си мислим ние. Все пак Загреб не е Париж, Прага или Брюксел. 

Само след няколко крачки в историческия център на града обаче се убедихме, че думите ѝ не са били напразни хвалби, а самата истина. 

Освен че е модерен европейски град, където можем да видим вълнуващи архитектурни паметници и да се забавляваме в някое от популярните заведения на улица "Ткалчичева", Загреб съвсем без да преувеличаваме може да похвали със забележителна коледна украса, която безспорно придава на града невероятно настроение. 

Снимка 597750

Източник: iStock

Лесно е да се разбере защо Advent в Загреб е избран за "най-добрата дестинация за коледен базар" в онлайн анкетата на туристическия портал European Best Destinations в три последователни години преди пандемията. А нищо чудно това да се случи и тази зима. Безупречна организация, загряващи напитки и вълнуваща музикална програма са само част от коледните удоволствия тук.

Площадите и улиците на града се превръщат в коледна приказка, с дървета, блещукащи от хиляди светлинки, и миризми на греяно вино, канела и шоколад, които се разнасят до всеки ъгъл. Има буквално стотици дървени будки с храна и напитки, които ежедневно посрещат местните и гостите на хърватската столица. 

Снимка 597747

Източник: iStock

Те предлагат както традиционна хърватска храна (от всеки регион на страната), така и модерни гастрономически чудеса. Има десерти, напитки, солени храни, дори някои необичайни комбинации от стари и нови тенденции в готвенето.

Не пропуснахме да опитаме хитовия десерт Germknödel - нещо като кнедли, пълни със сладко и канела и гарнирани с маково семе и захар. Ябълковият щрудел също е местен специалитет и се предлага във всяка една пекарна. 

Снимка 597746

Източник: iStock

И като стана дума за храна, струва си да споменем прочутата хърватска баница. Тя е вероятно най-традиционното хърватско ястие от всички и се казва štrukli (произнася се щрукли). Специалитетът от региона Загорие е включен в списъка на нематериалното културно наследство на Хърватия.

Едно място в столицата, което усъвършенства щрукли повече от 70 години, е хотел Esplanade. Щрукли е приготвен за първи път там през 1951 г. и всичко започва с идеята да се предложи на гостите нещо атрактивно, оригинално и добре прието от различни части на Хърватия.

Кулинарните специалисти признават стойността на националните ястия като най-въздействащата покана за гостите, които искат да се насладят на местни деликатеси. Затова и оттогава щрукли стават част от менюто на Esplanade. Днес могат да се намерят в менюто на различни заведения и в различни варианти.

Снимка 597751

Източник: iStock

Приготвят се от домашно точени кори, не фини и в плънката се използва обилно количество сметана. Има ги с различни пълнежи - солено сирене, сладко сирене, боровинки, мед, орехи, трюфели и др. Щрукли могат да се варят, пекат или дори да се комбинират със супа. 

И ако само за миг се откъснем от храната (колкото и да ни е трудно) и продължим с разходката, ще се натъкнем на голямата им и красива ледена пързалка на Загреб, разположена точно зад Националния театър на Хърватия.

Снимка 597744

Източник: Личен архив

До нея пък се намира едно малко бижу. Zrinjevac е красив парк с очарователен стар музикален павилион в центъра му. Дърветата са украсени с множество фенери, а сергиите на различните местни артисти изпълват пътеките на малкия парк.

Тук можем да закупим картини от местни художници и традиционни сувенири. От всички места на коледния пазар в Загреб, това се откроява като най-старомодното. Именно тук, докато избираме какво да си вземем за спомен от града, попадаме на много приказлива майсторка на ръчно изработени детски играчки. Тя решава да ни поразкаже нещичко за града.

Снимка 597754

Източник: iStock

И добре че го прави, защото нямаше да разберем, че днес тук има около 200 стари газови фенера, които продължават да работят, придавайки на Загреб още едно невероятно очарование. По думите ѝ има фенерджии, които се грижат вечер да ги палят, а сутрин да ги гасят - при това на ръка. 

Снимка 597743

Източник: Личен архив

Жената разказва още, че Загреб е градът на пазарите - местните ги обичат страшно много и винаги пазаруват пресни стоки именно от тях. В момента има над 25 големи пазара, в които можем да намерим млечни продукти, риба, плодове, зеленчуци, ядки, цветя.

Снимка 597742

Източник: Личен архив

Приказливата продавачка не пропуска да ни насочи и към музеите на града. За наша изненада обаче не споменава онези, за които бяхме чели - по-традиционните, като археологическия например. С усмивка ни насочва да посетим няколко нетрадиционни.

Като Музея на разбитите сърца, с който се гордее хърватската столица. Всичко започва като изложба на двама местни художници, които след раздялата си решават да изложат като експонати пред публика някои от вещите останали в жилището на другия. Изложбата бележи забележителен успех и малко по малко се превръща в постоянен музей - пространство, където всеки може да дари предмет, принадлежал на бившата му половинка и по този начин да превъзмогне раздялата или загубата.

Музеят на илюзиите хареса и на двугодишната ни дъщеря, която заедно с нас се позабавлява с оптическата измама. Нека споменем и Музея на 80-те години, където се "пременихме" в дрехи, съответстващи на този период. Интересно и забавно, несъмнено.

Снимка 597748

Източник: iStock

Няма как да пропуснем катедралата "Света Богородица", църквата "Свети Марко", Ботаническата градина, Каменната порта, Музикалната градина и, разбира се, кулата Лотршчак. Интересно е да се отбележи, че до средата на XIX в. жителите на Загреб са сверявали часовниците си със звука от оръдеен изстрел. По този начин са били координирани всички камбанарии в града. Традиция, която продължава и до днес - всеки ден точно в 12 ч. на обед се чува изстрел.

Снимка 597741

Източник: Личен архив

Няма да разказваме подробности за тези най-характерни и известни забележителности в града, защото богата информация за тях има навсякъде, а и със сигурност не могат да бъдат пропуснати.

Вал д'Аран, долината на Аран, Пиренеи и един регион с интересна история, география, език и култура

Испанският град, изгубен във Франция

Един регион с интересна история, география, език и култура

Ще завършим, като кажем, че Загреб е едно очарователно място по всяко време на годината и за всеки тип туристи. Хърватската столица е процъфтяващ и енергичен град, в който се помещават някои от най-добрите (и най-странните) музеи, магазини, заведения за хранене и кафенета, но и идеалното място за една спокойна семейна почивка.