Хърватия е независима страна от 1991 г. насам. Това е един от най-историческите ѝ моменти, но ето че сега в съвременната си история добавя и още един. Също много значим и дългоочакван. Жителите дори го отбелязаха забележително празнично и с фойерверки.

Грузия, Тбилиси, каньон Дашбаши и новият висящ стъклен мост с формата на диамант

Диамантената гордост на Грузия

Ще постави ли рекорд на Гинес страната

Става дума за откриването на моста Пелешац (Peljesac), който свързва южните крайбрежни райони на Хърватия с останалата ѝ част.

Досега хърватите пресичаха земя, принадлежаща на Босна и Херцеговина, но с появата на новото съоръжение, това вече няма да им се налага.

Мостът Пелешац е дълъг почти два километра и половина и въпреки, че е построен от Китай, финансирането за това идва до голяма степен от Европейския съюз.

С цели 357 милиона евро е участвал ЕС в изграждането на съоръжението. Внушителната сума обаче си заслужава, тъй като зад построяването му стои идеята да се подобри и улесни животът на хърватите.

Сега, освен че няма да им се налага да преминават през територия на Босна и Херцеговина, са се насладили и на едно много тържествено откриване.

Празненствата са били през целия ден. 250 бегачи са прекосили моста, а малки лодки с хърватски флагове са плавали под шестте му пилона.

Edivo Winery - подводната винарна в Хърватия

Подводната винарна в Хърватия

Още едно от богатствата на Дубровник

Освен това самите жители са се възползвали от възможността да се разходят по първоначалния участък на Пелешац, преди денят да завърши с бляскави фойерверки, пише BBC.