Лукът е една от многото храни, които не бива да се охлаждат. И въпреки това повечето от нас го правим винаги - без значение дали става въпрос за цяла, или за разрязана глава лук.

Плодове, зеленчуци и кои трябва да съхраняваме отделно в хладилника

Защо някои плодове и зеленчуци се развалят толкова бързо в хладилника

Кои плодове и зеленчуци трябва да съхраняваме отделно

А когато съхраняваме лука извън хладилника на хладно и сухо място, без да го поставяме в торбичка, можем да удължим "срока му на годност" с до 30 дни.

Когато се охлади, нишестето в лука се превръща в захари по-бързо. Зеленчукът става мек и влажен, което разваля и качеството му. Плюс това, вероятно сме забелязали, че когато държим лук до други продукти в хладилника (билки и зеленчуци), всички поемат миризмата му.

Снимка 468626

Източник: iStock

Що се отнася до дилемата за съхранение на половин глава лук, методът остава подобен - на всяка цена избягваме хладилника. Можем да сложим в кутия или да съхраняваме в торбичка с цип на сухо и хладно място, пишат от Popsugar.

Хладилникът, храната в него и как да остане свежа за по-дълго

Как храната да остане по-дълго свежа в хладилника

На кое къде му е мястото