Правилната за хладилника температура ще ни помогне не само да удължим свежестта на храната и да избегнем изхвърлянето на преждевременно развалили се продукти, но и ще предотврати развитието на бактерии, които потенциално да ни навредят. И за тази цел вероятно сме се питали дали има конкретна температура, която е идеална за хладилника.
За да запазим хранителните си покупки свежи, е препоръчително да ги съхраняваме при температура от 4.4°C или по-малко. Но има добра причина да се смята, че точната и най-препоръчителна температура за хладилника е 2.7°C.
На практика това е най-близката до най-ниските температури преди храната да започне да замръзва. А колкото по-ниски са градусите, толкова повече се забавя размножаването на микроорганизмите.
![Снимка 703530](https://webnews.bg/uploads/images/30/3530/703530/640x.jpg?_=1739379059)
Източник: iStock
Полезно е да имаме предвид, че ако температурата е с 10 градуса по-висока от препоръчителните 2.7°C, микроорганизмите могат да удвоят скоростта си на размножаване, пише Well and Good.
За щастие, повечето съвременни хладилници ни позволяват да зададем точна температура.
Но има друг и хитър начин да установим дали градусите са подходящи. Достатъчно е просто да сложим опаковка фъстъчено масло в уреда и да проследим дали то се втвърдява. Температурата му на замръзване е 3°C, което е малко над идеалната за хладилника. Ако след като сме го сложили, фъстъченото масло се е втвърдило, тогава може да бъдем спокойни, че хладилникът е на правилната температура.
Лесен начин да определим дали уредът е на точните градуси, е като в него поставим термометър. Но в случай че на момента не разполагаме с такъв, трикът с фъстъченото масло може да е от полза.