Малко са любимите ни рецепти, в които не присъства лук. А той не само че придава невероятен вкус, но е изключително полезен. Но все пак, и с него трябва да имаме едно наум.

Лукът, чесънът и ползите от тях за здравето ни

Лукът, чесънът и ползите за здравето ни

Не бива да ги пренебрегваме

Пълен с антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, лукът намалява риска от сърдечни заболявания, понижава високото кръвно налягане и предпазва от образуване на кръвни съсиреци.

Но въпреки неоспоримите ползи за здравето и уникалния му аромат, някои хора трябва да внимават с консумацията му.

Снимка 527956

Източник: iStock

Не всички усвояваме добре лука, особено ако страдаме от синдрома на раздразнените черва (СРЧ). Този зеленчук е богат на фруктани (олигозахариди), които често причиняват болезнени газове, спазми и подуване на корема.

"Те са вид прости въглехидрати, които се абсорбират трудно в тънките черва, между 5-15% от тях", уточняват диетоложките Тами и Лиси Лакатос. Останалите стигат до дебелото черво, където бързо ферментират и откъдето идват всичките ни проблеми.

Снимка 527957

Източник: iStock

Фруктаните са разтворими само във вода и затова експертите съветват винаги да задушаваме леко лука. В случай че решим само да го сварим, най-добре да използваме цяла глава от зеленчука или да го разрежем на едро, за да го извадим от съответния съд, преди да добавим останалите продукти.

Защо лукът ни разплаква

Защо лукът ни разплаква

Без дори да ни обижда

По този начин хем ще извлечем максимума от неговите вкусови качества, хем ще си спестим мъките от съдържанието на фруктан в храната, успокояват от Eat This, Not That!.