Ако тръгнем на север от крайбрежния австралийски град Аделаида към центъра на континента Австралия, след около 800 километра ще се натъкнем на причудлива гледка - множество пирамиди, направени от нещо като пясък, които приличат на нещо като огромни термитници. Изглеждат като построени в нищото и незнайно от кого, защото наоколо няма друго, освен безкрайна шир и тук-там по някой храст.

Австралия, Индия, Тайван, Япония, Испания - местата, които да посетим през 2023 г. (част втора)

Най-вълнуващите места за пътуване през 2023 г. (част втора)

Готови за нови приключения

Тези странни постройки всъщност са част от град Кубър Педи - дом на миньори, който може да се похвали с около 2500 души население. Тук се намира едно от най-големите находища на опал в света. 60% от жителите на Кубър Педи всъщност живеят в тези постройки под земята и за това си има много логично обяснение, разкриват ни от BBC.

Често през лятото температурите там достигат много високи стойности - понякога до 52 градуса Целзий, и жителите на града намират просто решение - да се скрият под земята, за да избягат от жегата. Доста практично всъщност, дори и в днешно време с рекордно високи температури като настоящото лято.

Снимка 630013

Източник: iStock

Кубър Педи не е първото или дори най-голямото подземно селище в света. Хората са се оттегляли под земята, за да се справят с предизвикателния климат в продължение на хиляди години - от човешките предци, които са оставяли инструментите си в южноафриканска пещера преди два милиона години, до неандерталците, които са създали необясними купчини сталагмити във френска пещера по време на ледников период преди 176 000 години. Дори шимпанзетата са наблюдавани да се охлаждат в пещери, които им помагат да се справят с екстремните горещини през деня в югоизточен Сенегал.

По същия начин и в Кубър Педи, подземният начин на живот помага на жителите на региона да се справят с континенталния климат, който варира между горещи, сухи лета и хладни, снежни зими.

Снимка 630009

Източник: iStock

Развитието на Кубър Педи започва след откриването на находищата с опал през 1915 г. Още тогава обаче се регистрират страхотни жеги. Затова част от работниците предпочитат да спят от жегата в многобройните пещери наоколо, вместо да използват дървени бараки.

Мистерията, която уплаши цяла Австралия

Мистерията, която уплаши цяла Австралия

Никой не успява да установи произхода й

С времето хората там установяват, че това е работеща стратегия. После започва прокопаването на жилища в почвата, което се оказва много лесна задача, тъй като почвата е толкова мека, че можеш да я прокопаеш дори с нокът, както се изразяват местните, като същевременно е и суха. Пясъчният й състав прави излишно слагането на колони или допълнително укрепване, което също е предимство. Към днешна дата освен множеството жилища, има дори подземен хотел и църква.

Снимка 630011

Източник: iStock

Освен, че спасяват от жегата през деня и студа през зимата, подземните жилища излизат и много по-евтино като разходи. Който живее над повърхността трябва да плаща големи сметки за ток, за да се охлажда и топли, а тези под земята нямат такъв проблем, защото там постоянно се поддържа температура от около 24 градуса.

Снимка 630010

Източник: iStock

Подземният дом е и по-евтин за купуване. Къща с три спални се продава за около 26 хил. долара. За сравнение къща в Аделаида - най-близкия голям град, струва около 20 пъти по-скъпо. Според думите на местните в подземните жилища е е много по-тихо, като освен това няма никакви насекоми.

Всички жилища под земята са свързани с повърхността чрез вентилационни шахти, през които получават свеж въздух. Градчето обаче си има им надземна част - ресторанти, барове, магазини, бензиностанции. Но те често остават празни. Всъщност много от постройките над земята имат входове надолу под земята, където населението е по-многобройно.