Ако поне веднъж сме изпитвали мускулни крампи, то тогава сме запомнили ужасно неприятното усещане, което носят. Те се появяват най-често по време и след тренировка, или през нощта. А, оказва се, летните нощи стават още по-голямо изпитание именно заради тях.

Сокът от кисели краставички, махмурлукът, мускулните крампи, слънчевото изгаряне и за какво още помага той

Какво да правим със сока от киселите краставички

Защото той въобще не е за изхвърляне

Крампът е мускулен спазъм, при който той се свива рязко, причинявайки силна болка. Най-често се появява в прасеца. Когато правим малки движения на сън, нервните клетки задействат мускула да се стегне. Но при спазмите нещо се обърква с този сигнал и мускулът се стяга по-бързо или повече, отколкото би трябвало.

Учените не могат да кажат категорична причина за крампите, но мнението е, че те не са проблем на мускулите, а на нервните им клетки, които дават грешни сигнали. Не е напълно ясно и защо крампите се появяват по-често през лятото, но е факт, че е така.

Снимка 540138

Източник: iStock

Основната теория е, че се дължат на повече мускулно натоварване, както и на дехидратация. Но основен е недостатъчният прием на вода, който в комбинация с по-обилното изпотяване води до дефицит на натрий. А той пък е причина за болезнените спазми.

Друго вярване, е че повишените нива на витамин D в организма през топлите месеци също може да бъдат причина за по-честата поява на крампи. Витаминът стимулира растежа на периферните нерви, а колкото по-бърз е този растеж, толкова по-голяма е вероятността за крампи, предава Daily Mail.

Ако за количеството витамин D няма какво особено да направим, то има няколко други трика, с които може да надхитрим крампите. Единият е да увеличим приема на магнезий

Снимка 540135

Източник: iStock

Освен това е много важно да си лягаме добре хидратирани. Една чаша вода вечер преди лягане може да ни спаси от събуждане заради спазми. Важно е обаче и през деня да консумираме достатъчно течности. Изотоничните напитки също са подходящ вариант за възстановяване на електролитния баланс, с което да се спре свиването на мускулите и да се намали възбудимостта на нервите. 

Казеин, трупане на мускули и защо се препоръчва консумацията на протеин преди лягане

Как да трупаме мускули, докато спим

С тази напитка преди лягане

Ако тези съвети не помогнат и все пак крампите ни изненадат през нощта, трябва да знаем какво да направим. На първо място е раздвижването - да стъпим на крака. След това можем да направим лек масаж на мускула. Друг вариант е да изпънем крака на леглото, да го хванем за ходилото и да издърпаме пръстите нагоре.