Спорът за и против консумацията на месо, както и за ползите и вредите от нея е доста дълъг и нямаме намерение да навлизаме в него. Вместо това ще обърнем внимание на един интересен продукт, който става все по-популярен в последните години - костния бульон.

Червеното месо, килограмите, кожата и какво се случва, ако спрем да го ядем

Какво се случва, когато спрем да ядем червено месо

Звучи като все по-добра идея

Той се получава при продължително варене на пилешки, телешки или свински кости и стави. Добре е те да бъдат от различни части от тялото на животното, за да се извлекат максимум полезни вещества. Препоръчително е да се използват тръбни кости от пасищни животни, за да се гарантира тяхната чистота.

Към костите можем да добавим зеленчуци като морков, целина и лук, а преди да ги сложим в тенджерата, е добре да ги запечем за кратко (около половин час) във фурната. Така бульонът ще има по-наситен вкус. След това към килограм кости добавяме около четири литра вода. Важно е да не забравяме и за солта и оцета (около 50 мл), защото той помага за извличането на полезните вещества.

Снимка 515804

Източник: iStock

Варим на съвсем тих огън между 6 и 24 часа. Колкото по-дълго продължава термичната обработка, толкова по-гъст, наситен и полезен ще стане бульонът. След това може да се използва за основа на супи, яхнии, ризото и като добавка към други ястия.

Костният бульон може да се консумира и самостоятелно, като хранителна добавка. Той се счита за суперхрана с богатия си на полезни вещества състав. Ето няколко причини да го пробваме и ние.

Истинско изобилие

Костният бульон съдържа десетки полезни вещества, от които тялото ни се нуждае за правилното си функциониране. Сред тях са витамините А, B, C, D, K, както и калций, магнезий, желязо, калий, мед.

Полезни аминокиселини

Колагенът е първото, за което се сещаме, когато говорим за костен бульон. Той е структурен протеин, който се намира в кожата, хрущялите и костите. Когато се вари, колагенът се разгражда до желатин и различни други аминокиселини, подпомагащи здравето - например глицин и глутамин.

Снимка 515802

Източник: iStock

Храносмилане

Костният бульон е изключително богат на желатин. Веднъж попаднал в храносмилателния тракт, той се свързва с водата, за да подпомогне преминаването на храната през червата. Според различни изследвания, консумацията на бульон може да лекува различни възпаления на червата.

Имунна система

Както знаем, цялостното ни здраве е пряко свързано с чревната флора. И когато тяхната бариера се наруши, имунната ни система е поставена под сериозна заплаха. А аминикоселини като глутамин подпомагат тази бариера и увеличават броя на полезните бактерии в червата.

Срещу стареене

Консумацията на 300 мл костен бульон увеличава плазмените нива на аминокиселините глицин и пролин, които са необходими за образуването на колаген. А той подобрява хидратацията и еластичността на кожата, поддържайки я млада и красива.

Снимка 515803

Източник: iStock

Отслабване

Колагенът помага и в борбата с килограмите. Той подобрява телесния състав и количеството мазнини в организма. Също така подпомага издръжливостта на тялото при тренировки и увеличаването на чистата мускулна маса, предава BBC Good Food.

Подобряването на здравето на червата, както и засищащият ефект, който има консумацията на костния бульон, също са в полза за битката ни с килограмите.

Здрави кости и стави

Тук "виновник" отново е колагенът. Той намалява болката и сковаността при артрит и остеоартритни заболявания. Подпомага и възстановяването на сухожилията след тренировка и предпазва от травми. А глюкозаминът, които също се съдържа в бульона, е още един плюс.

Коронасомния, коронавирусът, безсънието и как да се справим с последствията от пандемията

Коронасомния - новата епидемия

Определено не сме сами

По-добър сън

Аминокиселината глицин има редица ползи за организма, сред които е и подпомагането на съня. Ефектът е доказан сред редица пациенти с безсъние. Смята се, че той се дължи на регулиране на вътрешния ни телесен часовник и понижаване на телесната температура, за да ни подготви за сън.