В последните години в научните среди все по-често се спори полезен или вреден е алкохолът в малки количества и колко наистина можем да си позволим, за да направим услуга, а не да нанесем вреда на организма. И като най-безвреденo и с най-много ползи сред алкохолните напитки винаги се изтъква виното.
То, и по-конкретно червеното, през годините неведнъж е доказвано, че има ползи най-вече за сърдечно-съдовата система. Това твърдение се потвърждава и сега с новото изследване на учени от University of Barcelona. В него се изследва група от хора над 60-годишна възраст с риск от сърдечни заболявания. Тези, които пият по половин до една чаша вино на ден успешно намаляват риска от развитие на въпросните заболявания с до цели 50% в сравнение с тези, които не пият никакво вино.
Това звучи повече от добре за всички фенове на виното, но е важно да направим две уточнения. Едното е, че протективният ефект изчезва, ако се приема повече от една чаша вино на ден.
Източник: iStock
Учените също така поясняват, че консумацията на вино се приема като част от Средиземноморската диета, затова е трудно да се уточни каква точно част от ползите се дължат именно на напитката и дали те биха били същите, ако не се следва посочения като най-здравословен начин на хранене. Все пак, досега се вярваше, че около 20% от ползите от въпросната диета се дължат на умерената консумация на вино, но може да сe окаже, че този процент е дори по-голям, пояснява CNN.
И така за пореден път получаваме препоръката да се придържаме към максимално минимална консумация на вино, ако искаме да си помогнем, вместо да си навредим. В този случай, както и в повечето други, разковничето е в количеството, както и в много допълнителни фактори. И най-добре чашата върви с ястие, съобразено със Средиземноморската диета.