Отново си дойде сезонът на червеното вино и вероятно често завършваме деня си с чаша от него. Но не едно и две изследвания в последно време свързват именно консумацията на алкохол, какъвто и да е и в каквито и да е количества, с повишения риск от онкологични заболявания. Е, това със сигурност може дa ни откаже да си сипем, но пък може и да се окаже, че ситуацията е малко по-различна.
От Националната здравна служба на Великобритания са започнали ново клинично проучване, което свързва едно конкретно вещество в червеното вино - ресвератрола, и ракa на деблото черво. Но акцентът е малко по-различен - може ли то да ни предпази от онкологичното заболяване, което засяга все повече хора, и то във все по-ранна възраст.
Често именно червеното вино е посочвано като най-полезния алкохол заради положителния ефект върху сърдечно-съдовата система и възможността дори да увеличи продължителността на живота ни. Всичко това се дължи именно на въпросния полифенол, който е мощен естествен антиоксидант. Освен в гроздето за червеното вино, ресвератролът се съдържа и в горските плодове, и във фъстъците.
Източник: iStock
Сега той отново е в центъра на вниманието, но с една друга своя потенциална роля - да предотврати развитието на рак на дебелото черво при хора, които са с повишен риск. Те са на възраст между 50 и 73 години и имат медицински предпоставки за онкологичното заболяване - като например полипи.
Тук е важно да направим уточнението, че ресвератролът се съдържа в много малки количества в червеното вино, затова и участниците в мащабното проучване няма да приемат него, а хранителна добавка, която го съдържа. На контролна група пък ще бъде дадено плацебо, уточнява Guardian.
Това може да е малко разочароващо за феновете на червеното вино, защото учените продължават да го поставят редом с останалите алкохолни напитки що се отнася до повишения риск от развитие на рак. Така че не бихме могли да заключим, че то е изключение от правилото, но вероятно все пак ресвератролът в състава му играе роля за съотношението между ползи и вреди.