Лятото предлага безброй възможности за чудесно прекарване на времето сред природата. Всяко място, далеч от нажежените асфалт и сгради, е благотворно както за психическото, така и за физическото ни здраве.

Добре известно е, че природата е здравословна, но досега учените не знаеха колко време е достатъчно да прекарваме сред нея, за да има тя този ефект върху нас. Изглежда вече имаме отговор на този въпрос - два часа седмично.

Изследователи от Великобритания използвали данните за 20 000 души, участвали в анкета за седмичния им контакт с природата. От анализа на тези данни станало ясно, че 120 минути седмично в планината, в парка, в гората и като цяло - сред зеленина, значително подобрява здравословното и психично състояние на хората от всички групи, независимо от пол, възраст, заболявания, финансово състояние, етнос и професия.

Снимка 429746

Източник: iStock

Но ако времето, което прекарваме сред природата всяка седмица, е по-малко от този критичен минимум, благотворни ефекти не се наблюдават.

Учените установили също така, че времето може да е разпределено на по-кратки интервали през седмицата и не е задължително да бъдат два последователни часа накуп.

Хората, които живеят в по-зелени квартали и населени места, също имат по-добро здраве.

Снимка 429752

Източник: iStock

Всичко това може да се дължи на редица фактори - прекарването на време с близки и приятели, по-чистият въздух, движението, намаляването на стреса и възможността да се отдалечим от проблемите на ежедневието.

Два часа седмично са лесно постижима цел за по-добро здраве и спокоен живот.