На пръв поглед, бирата и киселото мляко нямат нищо общо помежду си, но холандски учени успяха да намерят доста сходни черти.
Киселото мляко, киселото зеле и всякакви други пробиотичните храни спомагат за поддържането на здравословна флора от бактерии в храносмилателната ни система. Оказва се, че една силна бира на ден има същия ефект.
Ерик Класен от Амстердамския университет прави изследване върху бирата, което обяснява как определени марки бира всъщност съдържат голям брой полезни микроорганизми.
Източник: iStock
Повечето бири преминават само през един процес на ферментация, но много от по-високоалкохолните и силни белгийски бири ферментират два пъти. Целта на повторната ферментация се прави, за да могат да се разградят повече от захарите и да се превърнат в алкохол.
Тук обаче идва основната разлика в двете ферментации. За разлика от първата, втората обикновено използва определен вид квас, който от своя страна произвежда киселини. Тези киселини пък унищожават много от бактериите, причиняващи различни заболявания, точно както правят киселото мляко, киселото зеле и други подобни храни, пише Ifl Science.