Канелата е една от най-популярните и най-стари подправки в света. Споменава се в Библията, а първите сведения за нея датират от преди 5000 години.

Ягоди, аспержи, нар и още първи приятели в борбата със сърдечно-съдовите заболявания

Кулинарни герои за здраво сърце

Правят чудеса и за други важни органи

А причината не е само в уникалния й аромат. Защото тя сгрява тялото, ускорява метаболизма, има антиоксидантни свойства и е стабилен съюзник в борбата със сърдечно-съдовите заболявания.

Но се оказва, че върши още куп чудеса не само в кухнята и медицината, а и в градината.

Снимка 544959

Източник: iStock

Веднага ще отблъснем упоритите мравки, ако поръсим малко канела по обичайния им маршрут. Причината е, че подправката буквално ги задушава и само като усетят неповторимото й ухание, те започват да се отдалечават.

Силният й аромат заглушава този и на храната около нея, което съвсем убива интереса на насекомите и те са принудени да сменят района с друг, далеч по-привлекателен.

Снимка 544960

Източник: iStock

Канелата е прочута с противогъбичните си свойства, заради което, както в козметиката, може да се използва и за премахване на гъбите в градината. И отново - трябва само да поръсим с нея местата, където виреят нежеланите гости, за да не ни безпокоят повече.

Отглеждането на какъвто и да е разсад от нулата не е лесна задача. И в този случай може да разчитаме на защитните суперсили на канелата, която не е любимка на плевелите и гъбичките.

Снимка 544961

Източник: iStock

И колкото и невероятно да звучи, канелата е дар от природата за всички болни растения. Забележим ли наранявания по листата на любимото ни растение, е нужно само да ги поръсим с малко канела - тя е истински мехлем за техните рани.

Снимка 544962

Източник: iStock

Помага и в случай че решим да пресаждаме рози. За целта е нужно само да ги потопим за малко във вода с канела, преди да ги настаним в новата им саксия.

Розмарин, копър, мента - 7 билки срещу вредители в градината

7 билки срещу вредители в градината

Как да я предпазим без химикали

И не на последно място - тя гони комарите, уточняват още от Healthy And Pretty. Насекомите имат силна непоносимост към аромата й, заради който пък ние винаги я държим под ръка в кухнята.