Като всяка храна и подправките си имат срок на годност, който също е и различен за всяка. Но от огромно значение е не само колко време ги съхраняваме, а и как - за да ги ползваме и по-дълго.

За да запазим максимално вкуса, цвета и аромата на подправките, най-практично е да ги държим в стъклени бурканчета, които се затварят херметически. Всички останали варианти са неефективни, защото в малка или голяма степен влиза въздух, който отнема от аромата и влияе на качеството на дадената подправка с времето, независимо дали става дума за защипване с щипка, пластмасова кутия и т.н.

Най-удачният вариант е винаги да купуваме от подправките в малки количества, колкото и досадно да е това, особено когато готвим и видим, че сме останали без нещо, което придава неповторимия вкус на ястието ни.

Снимка 477030

Източник: iStock

Що се отнася до т.нар. срок на годност на подправките, той е много относителен. По правило целите подправки ще останат свежи за около четири години, смлените подправки за около две-три години, а сушените билки - от една до три години.

Затова и при правилно съхранение сушен босилек, риган, ронена чубрица, копър, магданоз и т.н. можем да ползваме от една до три години.

Индийското орехче, канелата и куркумата, ако ги държим на тъмно място, са абсолютно годни за ползване между две и три години.

Що се отнася до целите подправки, които не са смлени - карамфил, зърна пипер, пръчки канела, тяхната трайност е още по-голяма - поне четири години. Същият срок важи и за екстрактите, а що се отнася до ванилията, тя е почти вечна.

Снимка 477028

Източник: iStock

Четири години е и срокът на годност на по-голямата част от семената, с изключение на маковото и сусамовото семе, които не бива да ползваме след втората година.

Препоръчително е обаче да наблюдаваме подправките си и ако видим промяна в цвета, аромата и вкуса им, дори и да е минало по-малко време от вече споменатото, по-добре е да ги изхвърлим, защото вероятно не сме ги съхранявали по подходящ начин, пишат от Still Tasty.

Мед, паста, ориз и високоалкохолни напитки - продуктите без срок на годност

Продуктите без срок на годност

Някои вечни (почти) храни и напитки