Кето диетата нашумя през последните години и бързо се наложи като един от най-сигурните начини за сваляне на килограми. Затова и бързо стана любима на много звезди, сред които Гуинет Полтроу, Ким Кардашиян и Хали Бери.

Кето диетата, Гуинет Полтроу, Ким Кардашян и 5 любопитни факта за диетата

5 любопитни факта за кето диетата

Полезна или вредна е тя

А екип от учени от САЩ и Дания се захващат със задачата да установят дали тази диета с високо съдържание на мазнини може да помогне на хората, които се опитват да спрат алкохола и се борят с абстиненцията.

За целта на изследването в продължение на три седмици учените наблюдават зависими от градусовите напитки мъже и жени, които се опитват да ги спрат. Част от тях се хранят, спазвайки принципите на кето диетата - 80% от дневните калории да са от мазнини и само 5% - от въглехидрати. Останалите наблюдавани приемат стандартна храна.

Снимка 527221

Източник: iStock

За да се оцени как влияе храненето, нивата на кетон и ацетат се измерват веднъж седмично. Проследяват се и маркерите за възпаление, характерни при пациентите в клиники за лечение на зависимости, както и количеството лекарства, нужни за третиране на симптомите - гадене, треска, треперене и безсъние.

Данните от експеримента показват, че кето диетата намалява симптомите на абстиненция. Подобен експеримент е извършен и върху мишки и резултатите са подобни, пише Insider.

Кето диетата, мъжка плодовитост и каква е връзката между двете

Кето диета за мъжка плодовитост

Логично - щом любовта минава през стомаха

Изводите от проучването са публикувани в Science Advances. Но авторите на изследването отбелязват, че са нужни още проучвания, за да се твърди със сигурност, че има връзка между този начин на хранене и отказването от алкохола.