Пролетта е време за промяна, за ново начало. Редом в пролетното почистване на дома със сигурност ни се иска да променим и нещо във визията си, да освежим не само гардероба. И много жени, особено по-смелите, посягат към най-ценното - косата си. А напоследък виждаме и доста известни дами, които залагат на по-късата прическа, която със сигурност е добър избор за топлите месеци, които предстоят. 

7 цвята за коса, актуални тази пролет

7 цвята за коса, актуални тази пролет

Когато по-малкото е повече

Кралица Летисия, Пенелопе Крус, Хейли Бийбър, Зоуи Кравиц, Кая Гербер, Ема Уотсън и Чарлийз Терон са само част от известните дами, които ни доказват, че късата коса също може да бъде много секси. Наскоро и Радина Кърджилова се похвали с промяна в стила и вече е блондинка с къса прическа. 

Ето кои са трите най-актуални къси прически за пролет 2024, сред които можем да изберем тази, която най ще ни подхожда. Ако се притесняваме от подобна радикална промяна, по-добре първо да се посъветваме с нашия фризьор, който също ще знае коя най би ни отивала.

Пикси

Тази "момчешка" прическа обикновено е по-къса отзад и отстрани и по-дълга отгоре като се оставя и малък бретон. Идеята й е да стои разрошена, небрежна и да не изисква особена поддръжка. Има и по-дълга версия в горната част, която е също така неангажираща откъм стилизиране.

Този тип подстрижка е подходяща за дамите с по-ъгловато лице, но може да пасне и на по-овални и сърцевидни форми, особено ако не прекаляваме с подкъсяването. Стои добре най-вече на права и леко чуплива коса. Перфектна е и за по-тънка коса, защото й придава обем.

Трябва да имаме предвид, че се нуждае от често подстригване, за да изглежда все така добре и търсеният небрежен ефект да не се превръща в дефект. В повечето случаи тази прическа визуално ни подмладява, затова и е предпочитана от много дами над 40 и 50-годишна възраст, но не само.

Боб

Той е класика, която никога не излиза от мода. А тази пролет отново е особено актуална. При нея може да експериментираме с дължината - или до линията на брадичката, или до раменете, а защо не и малко по-надолу от тях. Френският боб пък е характерен със своя небрежен бретон.

Тази прическа ни дава свободата за различни начини на стилизиране, освен това придава страхотен обем. Универсална е спрямо формата на лицето и е подходяща за всички. Но е по-подходяща за прави коси, защото при къдравите може да се постигне и ефектът "гнездо". Или просто ще е необходима ежедневна грижа, за да изглежда така, както ни се иска.

Права, леко чуплива или на красиви вълни - косата ни може да изглежда всеки ден различно, но все така стилно. Само не бива да забравяме, че поне веднъж в месеца ще трябва да подрязваме връхчетата, за да не разваляме търсения резултат. Прическата боб се комбинира перфектно с друга тенденция - балеажът.

Шаг

Тази прическа също е с леко ретро полъх и отново е актуална за пролетта и лятото. Идеята й е да бъде максимално естествена и да изглежда сякаш просто сме станали от леглото и не сме си и помръднали пръста, за да си оправим косата. Но не е съвсем така.

Кралица Летисия и новата й прическа

Неочаквана промяна за кралица Летисия

Тъкмо навреме за пролетта

Косата е с дължина до раменете или малко по-надолу. Тя е структурирана на етажи, използва се филиране, за да се създаде преливане между слоевете и по-голяма ефирност. При корена имаме обем, а надолу е изтънена. За постигането на този ефект са важни както уменията на нашия фризьор, така и използването на правилните продукти за текстуриране и стилизиране, пише Real Simple.