В последните няколко години все повече се увеличава броят на хората, които прекарва времето си основно вкъщи, откъдето и работят, и учат. А средата, която пребиваваме и най-вече качеството на въздуха, може да окаже значително влияние върху цялостното ни здраве и благополучие.

Как да направим дома си по-хладен през лятото

Как да направим дома си по-хладен през лятото

С няколко умни трика

Често пренебрегван е един важен фактор, пряко свързан с чистотата на помещенията - а именно климатика, който използваме от все по-често. Защото неподдържаната и замърсената климатична система може да влоши значително качеството на въздуха.

Проучванията показват, че в климатиците могат да се натрупат патогени, които потенциално  разболяват хората, изложени на въздействието им. Например така наречената легионерска болест, форма на пневмония, може да се разпространи чрез системи за охлаждане на въздуха, замърсени с бактерии. Често срещано е и развитието на пневмонит - алергична реакция към дразнители като бактерии и гъбички, която води до възпаление на белите дробове.

Снимка 626036

Източник: iStock

Изследване от началото на годината сравнява здрави възрастни хора в Индия, които прекарват поне шест часа на ден в среда с климатична инсталация с такива, които прекарват същото време в сгради с естествена вентилация. И установява, че тези в климатизирана среда имат повече здравословни проблеми като респираторни симптоми, главоболие и летаргия.

И за да избегнем рисковете за здравето, свързани с климатика, има едно основно нещо, което трябва да направим - да сменяме често филтъра му.

Филтърът често е обозначен с минимална отчетна стойност за ефективност (MERV), която оценява способността му да улавя частици във въздуха - от прах и животински пърхот до плесен. Колкото по-висока е стойността MERV, толкова повече по-ефективен е филтърът.

Снимка 626037

Източник: iStock

Ако системата ни обаче не работи с тези филтри, може да закупим HEPA филтър за отделяне на аерозолите във въздуха, който ще подобри качеството му, съветват от Time.

Но по-важно от това какъв филтър купуваме е начинът по който го използваме - и редовната  смяна или почистване. Това зависи от инструкциите на производителя, честотата на използване на климатика и качеството на въздуха в дома.

Битката за климатика

Битката за климатика

Защо на едни хора им е топло, а на други - студено

Според специалистите като правило филтърът е добре да се подменя на всеки месец или два през сезоните на пикова употреба. Това не само предотвратява замърсяването, но и помага на системата да работи по-добре. Ако разполагаме с филтър за многократна употреба, е достатъчно да го измием с вода и препарат и да изчакаме да изсъхне напълно, преди да го поставим отново в системата.