Светът, Европа и България са на прага на нови температурни рекорди. И колкото и да чакахме лятото, няма как да не се притесняваме от жегите. Не говорим само за глобалното затопляне, но и за ефекта на високите температури върху здравето ни. Ето няколко начина да си помогнем, когато навън е над 30 градуса.

Снимка 542905

Източник: iStock

Помещения с охлаждане

В най-горещите дни Световната здравна организация препоръчва да прекарваме поне два-три часа в добре охладени места. Ако домът ни не е такова, можем да потърсим прохлада в търговските центрове, библиотеките, големите универсални магазини, галериите.

Без дейности навън

Ако все пак такива ни се налагат, те трябва да се случват преди 9 сутринта и след 5 следобед. Като отново е препоръчително да ги извършваме на сянка.

Снимка 537117

Източник: iStock

Проветриви дрехи и слънцезащита

Макар да звучи логично, някои хора не съобразяват тоалета си високите температури навън. Джинсите например въобще не са препоръчителни за температури като августовските. По-добре да носим лека проветрива материя, която не е плътно прилепнала до тялото. Не трябва да забравяме шапка, слънчеви очила и слънцезащитен крем.

Много вода и лека храна

За хидратацията сме чували много пъти и пак си напомняме - всеки ден, особено през лятото, приемът ни на течности трябва да остава между два и три литра. Блюдата ни може да са леки като салата с пилешко например, но по-чести.

Снимка 528217

Източник: iStock

Студени душове

От HealthLine ни напомнят, че най-бързият начин да охладим тялото си, когато е прегряло, е със студен душ. Започваме с приятно хладка вода като постепенно намаляваме температурата й. Други начини за охлаждане са студени компреси, обтриване с мокра кърпа и накисване на стъпалата в студена вода.