Коледните празници отново са тук и дори и да не сме от този тип хора, които ядат и пият за последно, със сигурност няма да се разминем с големите трапези, които увеличават значително шанса да прекалим с количествата. Затова е важно да знаем как да противодействаме на преяждането и препиването с няколко малки трика.

Люти чушки, киселинен рефлукс, киселини и още неприятности от пикантните зеленчуци

Кога да не припарваме до лютите чушки

И какви са нежеланите ефекти

Киселини

Някои храни могат да предизвикат този дискомфорт, особено ако сме с по-чувствителен стомах. Те се причиняват от натрупване на стомашна киселина, която отива нагоре по хранопровода и причинява болка и парене.

И ако нямаме подходящо хапче под ръка, можем веднага да решим проблема с чаша прясно мляко. То спира стомашните киселини и намалява неприятните усещания бързо и ефективно. В подобни случаи е важно и да не приемаме плодови сокове, както и храни и напитки с мента, защото те могат само да влошат киселините.

Снимка 646904

Източник: iStock

Подуване и тежест

Много е вероятно да ги изпитаме, ако сме прекалили с похапването на коледната трапеза. И най-вероятно ни идва просто да си легнем на дивана и да гледаме някой коледен филм. Но това всъщност е най-голямата грешка, която може да направим, защото само ще си докараме още повече киселини и дискомфорт.

Вместо това трябва да изчакаме час-два преди да полегнем и през това време да излезем на кратка разходка след обяд или вечеря. Така ще стимулираме червата, ще увеличим притока на кръв и към мускулите в храносмилателната система и по този начин храносмилането ще се подобри. Не бива обаче да извършваме сериозно физическо натоварване.

Снимка 646903

Източник: iStock

Ментовото масло и чаят от лайка също помагат при подуване и газове, но най-добре е да хапваме умерено, за да не стигаме до момента, в който удоволствието от храна се е превърнало в дискомфорт.

Вероятно сме чували, че содата може да ни помогне при подуване или киселини. Но ако сме прекалили с яденето, по-добре да стоим далеч от газираните напитки, защото могат само да влошат състоянието ни.

Махмурлук

Ако големите количества храна сме полели обилно и с повечко алкохол, имаме още един проблем, който трябва да решим. На пазара вече се продават медикаменти, за които се твърди, че се справят ефективно с махмурлука, но ефектът им е под въпрос. Вместо да си даваме парите за тях, може да изпробваме някой друг изпитан трик.

Най-важното след прекаляване с алкохол е да хидратираме организма, защото целият дискомфорт идва именно от дехидратацията. Може да заложим на напитка с електролити. Важно е и да изпием една чаша вода преди лягане вечерта и една веднага след ставане на сутринта. А след това поне още шест-седем на равни интервали.

Кефир, комбуча и кимчи - нестандартните лекове срещу махмурлук

Три нестандартни лека за махмурлук

Не става само с шкембе чорба

Ако имаме главоболие, пием парацетамол или ибупрофен. За закуска след тежка вечер е добре да заложим на овесени ядки или яйца и препечен хляб - и без това сигурно и стомахът ни не се чувства добре, а и трябва да поддържаме оптимални нива на кръвната захар. И да не забравяме, че са необходими до 24 часа на тялото ни да се освободи от токсините вследствие на разграждане на алкохола, предава Daily Mail.