Махмурлукът определено е едно неприятно усещане, което всички сме изпитвали след забавна вечер, полята с повече от необходимото чашки алкохол. Чували сме за какви ли не лекове срещу него - от шкембе чорба, през аспирин и бира. Ако обаче те вече не действат при нас, може да пробваме с друг нестандартен, но ефективен лек.

Как лекуват махмурлук знаменитостите

Как лекуват махмурлук знаменитостите

Когато шкембе чорбата не е вариант

Когато сме прекалили с алкохола, сигурно искаме да прекалим и с нещо мазно и не много здравословно, пълно със сол и въглехидрати. Но в тази ситуация е по-добре да предпочетем храни, които са полезни за червата и храносмилателната система - като тези, претърпели ферментация.

Учени от британската Gut Health Clinic съветват да консумираме кефир, комбуча или кимчи, когато сме в плен на махмурлука. Те действат положително на червата и черния дроб, което е от съществено значение, за да може организмът ни да се справи по-бързо и ефективно с алкохола, попаднал в него, както и да минимизира последствията от него.

Снимка 634720

Източник: iStock

Въпреки това, други експерти по храненето предупреждават, че яденето на храни по време на махмурлук ще има "слаб или никакъв ефект" върху начина, по който тялото се справя с алкохола. Но е факт, че колкото по-бързо алкохолът се абсорбира от организма, толкова по-кратко ще ни е лошо след употребатa му. Затова ферментиралите храни може наистина да са ни от полза.

Поддържането на добро чревно здраве по принцип укрепва чревната бариера и така тя става по-малко податлива на алкохола, който е един от основните дразнителни на червата и е известно, че може да повлияе на чревната подвижност, пропускливостта и усвояването на хранителни вещества, предава Daily Mail.

Снимка 634722

Източник: iStock

Освен това живите бактерии, които се съдържат във ферментиралите храни, влияят положително върху чревния микробиом, който също може да се окаже увреден от прекомерната консумация на алкохол. А това води до добре познатия стомашен дискомфорт и в някои случаи до гадене и повръщане.

Алкохолът нарушава и късоверижните мастни киселини, които са важни за здравето на червата, защото намаляват възпалението и контролират функциите на имунната система. Тялото превръща алкохола в ацеталдехид и след това в ацетат, което след това нарушава съотношението на късоверижните мастни киселини и допринася за симптомите на махмурлук. Но бутиратът - късоверижна мастна киселина, открита в някои комбучи - може да помогне за възстановяване на баланса на съотношението, увеличавайки количеството добри бактерии.

Бирени супи, саксонска бирена супа, бирена супа с леща, "Йолебрьод" и как помагат да се справим с новогодишния махмурлук

Бирените супи, които борят новогодишния махмурлук

Три изпитани рецепти

Не бива обаче да разчитаме, че ако изпием един кефир или шише комбуча преди няколкото чашки за вечерта, това ще ни спаси от махмурлука. Защото най-добрият начин да го предотвратим е като просто не прекаляваме с количествата.