Безброй рецепти започват с капката маслиново масло в тигана. А особено сега, в най-знойното време от годината, то е неизменна част от приготвянето на всяка салата.

Зехтин за млад мозък и като превенция на деменцията

Зехтинът - враг на деменцията

Как и по колко да го консумираме

Вероятно посягаме към бутилката с маслиново масло ежедневно. Затова и ни се налага често да си го купуваме. Обикновено го намираме на рафтовете в магазините както в пластмасови, така и в стъклени бутилки, но е много вероятно да откриваме и в големи метални туби, след което да пресипваме малко количество в отделна бутилка.

Независимо в каква разфасовка купуваме маслиново масло, добре е да не го съхраняваме в прозрачна пластмасова бутилка. Тя не е подходяща, тъй като светлината, кислородът и топлината, които пропуска, ускоряват процеса на окисляване и кара маслиново масло да гранясва. И макар да не прави маслиновото масло опасно за консумация, му придава горчив, почти накиселяващ вкус.

Снимка 671568

Източник: iStock

Най-подходящите за съхранението му бутилки всъщност са направени от непрозрачен метал, тъмна пластмаса или оцветено стъкло. С тях скоростта на окисляване се забавя. С тази задача обаче не може да се справят пластмасовите бутилки, направени от полиетилен. Освен това те могат значително да намалят количеството антиоксиданти, които се съдържат в екстра върджин маслиновото масло, пише Delish.

Снимка 671569

Източник: iStock

Наред с това съществува и рискът от попадането на микропластмаса в продукта. И все пак, добре е да сме наясно, че тази вероятност е налице независимо от материала на бутилката за съхранение, стига тя да е била третирана с флуор. Най-рисковият фактор в случая е излагането ѝ на топлина.

Въпреки че пластмасовите бутилки не са най-подходящите, в които да държим маслиновото масло, заради риска от влошаване на качеството му, все пак можем да се възползваме от тях и да запазим вкусовите му качества. Ключът е да се стремим да го употребим възможно най-бързо, препоръчително в рамките на ден-два.

Защо зехтинът става все по-скъп

Защо зехтинът става все по-скъп

Причините са сериозни...

И тъй като това обикновено е практически приложимо в профисоналните кухни, където продуктите бързо се изчерпват, ако използваме маслиново масло само за готвене у дома си, е най-добре да се придържаме към съхранението му в метална или стъклена бутилка. Не бива да забравяме също така, че мястото ѝ не е до фурната или пък близо до прозореца ни, а на тъмно и хладно място.