Все по-често говорим за замърсяването от микропластмаса и неговото негативно влиянието както върху околната среда, така и върху човешкия организъм. И ако си мислим, че у дома сме на сигурно място, където няма нашествие на малките и така вредни частици, то значи сме в голяма заблуда.

Домът, микропластмасата и колко голямо е замърсяването вкъщи, на което сме изложени ежедневно

Невидимото замърсяване, на което сме изложени вкъщи

Наистина притеснително

Редица предмети, които имаме вкъщи, също са източник на замърсяване - като започнем от торбичките за еднократна употреба, минем през повечето препарати за почистване и стигнем до пластмасовите дъски за рязане. Но има и още нещо, което вероятно използваме ежедневно, без да се замисляме, че си правим лоша услуга.

Оказва се, че гъбите за миене на съдове и почистване в домакинството са един огромен източник на замърсяване с микропластмаса. И то далеч нахвърля границите на дома, защото достига до водата, а оттам и до почвата, и до храната, която консумираме.

Снимка 671163

Източник: iStock

Най-опасни се оказват меламиновите гъби, известни повече сред домакините като "магически", с които може да се почисти почти всичко. А в контакт с водата и заради натиска, които се прилага върху тях, непрекъснато отделят микропластмаса.

Меламиновата пяна е направена от поли меламин-формалдехид полимер - мрежа от твърди, пластмасови нишки, сглобени в мека, лека пяна, която е изненадващо абразивна. Тъй като гъбите се износват от употреба, пяната се разпада на по-малки парчета, които могат да освободят микропластични влакна, отиващи директно в канализацията.

Снимка 671162

Източник: iStock

Американски учени установяват, че се освобождават приблизително 6.5 милиона влакна на грам износена гъба, което е значително замърсяване. Според тях, има две решения на проблема - или да се изработват по-плътни гъби, които не се ронят толкова, или да използваме други алтернативни средства за почистване на дома, пише SciTechDaily.

Как микропластмасата е свързана с използването на микровълновата печка

Поредно проучване разкрива как микровълновата печка ни вреди

Специалистите обясняват

На нас вторият вариант ни звучи по-разумен, защото всеки може да направи своя информиран избор и да се погрижи за средата в своя дом. Защото понякога, докато се опитваме да почистим, всъщност създаваме по-голямо замърсяване, и то с така опасната микропластмаса.