След усилена тренировка лесно може да се освежим тялото, просто чрез един душ. Но доста по-трудно е да се отървем от неприятните миризми, които остават в дрехите, дори след като сме ги изпрали. Това е често срещан проблем, за онези, които са отдадени на фитнеса и спорта.

Слепота на носа или защо не можем да се помиришем

Защо не можем да се помиришем

И защо това е добре за нас

Оказва се, че миризмата на дрехите за тренировка е по-скоро свързана с бактериите, отколкото с потта. Всички имаме бактерии по кожата си и когато се потим повече, особено в синтетичните спортни екипи, влагата и топлината създават идеална среда за микроорганизмите. Те произвеждат отпадъци, което е причината за характерната миризма, оставаща по дрехите.

Но това не е причина просто да изхвърлим любимия си спортен аутфит. Вместо това може да изпробваме няколко лесни трика, препоръчани от Huff Post.

Снимка 636285

Източник: iStock

Като начало може да прибегнем до оцета, който всички имаме в кухненския шкаф. Той е естествен и ефективен начин за разграждане на масла и неутрализиране на бактериите. Достатъчно е да накиснем за кратко време дрехите - между 10 и 30 мин., след което да ги изперем по обичайния начин.

Важно е спортният екип да се изпере непосредствено след тренировка. Най-лошото нещо, което можете да направим, е да оставим дрехите в чантата си за фитнес или коша за пране. Това освен натрупване на бактерии, може да причини и мухъл, който води до още по-неприятни миризми.

От значение е да се използва и перилни препарати, предназначен специално за активни облекла. Те имат по-силно действие, насочено да премахва пот, петна и телесна миризма. Освен това и дезинфекцират.

Снимка 636286

Източник: iStock

Не бива да подценяваме и силата на слънцето и да го използваме винаги, когато има възможност. Слънчева светлина е естествен убиец на бактерии, затова спокойно може да да оставим на нейното влияние дрехите за час или два.

Когато купуваме спортен екип, е добре да помислим за материалите, от които той е направен. По-добре е да се избягват синтетични тъкани като полиестер, които са особено склонни да задържат миризми, тъй като по същество са вид пластмаса. Така потта не се абсорбира в тъканта - тя просто остава по тялото, създавайки идеална среда за размножаване на бактериите.

Как и колко често да перем дънките, за да удължим живота им

Как и колко често да перем дънките си

Няколко бързи съвета

Изключение са специално разработените платове от големи марки за спортно облекло, които са предназначени именно да отвеждат потта от тялото и да го поддържат свежо.