Едва ли има човек, който да не е имал проблеми със съня поне веднъж в живота си. Онези, които почти са свикнали със среднощното събуждане, знаят колко е мъчително да поддържаш нормален ритъм на живот, ако нощната почивка куца.

Сънят, среднощното събуждане, депресията и как да се справим с това

Събуждането в 3 през нощта - как да се справим с него

Решението не е където си мислим

Знаем и че събуждането в три през нощта има съвсем логично обяснение. Но как да заспим най-лесно, ако то се случи?

От Woman and Home се допитват до специалисти, за да ни дадат най-полезните съвети за това. И ни припомнят, че е добре първо да идентифицираме причините за събуждането си - от повишени нива на стрес през нуждата да посетим тоалетната до хъркането на партньора ни.

Дълбоко дишане

Снимка 531193

Източник: iStock

Първи ключов съвет, когато се събудим посред нощ, е да не поглеждаме телефона си, за да проверим колко е часът. Това е сигурен начин да се разсъним още повече. Вместо това трябва да опитаме дълбоко диафрагмено дишане и да си кажем, че дори да не заспим веднага, ще използваме времето да се отпуснем. Така освобождаваме стреса от събуждането.

Правилото на 20-те минути

Снимка 560161

Източник: iStock

Ако минат повече от 20 минути и все така не сме заспали, специалистите по съня съветват да станем и да направим нещо различно. Например да отворим прозореца и вдишаме дълбоко, да пием глътка вода или да се разходим из помещението за няколко минути. След това можем да опитаме отново да легнем.

Без синя светлина

Снимка 541532

Източник: iStock

Няма да се уморим да повтаряме, че светлината от екраните на електронни устройства е сигурен начин да намалим производството на мелатонин - хормона на съня. Вместо това трябва да използваме въображението си - от Woman and Home ни припомнят изследване на Университета в Оксфорд, според което хората, които са си представяли любими свои места или мечтани дестинации, са заспивали много по-лесно.