За много хора ядките са любима следобедна закуска. Тези малки дарове от природата, които ни дават куп енергия, са най-вкусни, когато са свежи, разбира се. Но и те, като всяка друга храна, си имат срок на годност.

Орехи, фибри, растителни мастни киселини и намаляват ли ядките риска от сърдечни заболявания

Кои са най-полезните ядки

За здраво сърце и по-дълъг живот

Едва ли и е нужно да споменаваме, но развалените ядки придобиват странна текстура - мека и брашнена, както и доста неприятен вкус - като на гранясало.

И за да не ни се случва неприятната случка да попадаме на развалени ядки, важно е да обърнем внимание на начина, по който ги съхраняваме.

Снимка 593131

Източник: iStock

Преди да уточним това обаче, нека първо разясним дали ядките наистина могат да се развалят. Както и вероятно вече сме предположили, отговорът е положителен.

Всъщност колкото по-пресни са ядките, толкова по-добър е вкусът им, но когато тръгнат да се развалят, нещата започват да се променят. От гледна точка на текстурата, те губят хрупкавостта си и стават по-меки. Що се отнася до цвета пък, могат да потъмнеят.

Ядки с по-високо съдържание на мазнини, каквито са орехът и пеканът, също могат да гранясат след няколко месеца, ако се съхраняват при твърде висока температура. Можем да бъдем сигурни, че ядките ни определено са напът да се развалят, ако на вкус са станали горчиви или кисели.

Куркумата, зеленият чай, рибата, ядките и други помощници при есенна депресия

Храните, с които да се преборим с есенната депресия

За да не попадаме в лапите на депресията

Но начин да ги запазим свежи за по-дълго време, за щастие има. Препоръчително е да ги държим на стайна температура, но за не повече от три месеца, и то само ако са в плътно затворена опаковка или херметически затворен буркан, защитени от светлина и топлина, пише epicurious.