Ябълката е плод, който може да намерим целогодишно в магазина. Но сега е сезонът ѝ и значително по-често си ги похапваме. Но докато някои сортове могат да бъдат съхранявани с месеци, то при други не е така.
Ето защо често се случва да намираме развалени ябълки в купата сутрин, особено когато преди това са имали някакви наранявания по повърхността. Ако възнамеряваме да изядем ябълките бързо, в следващите няколко дни, то няма никакъв проблем да ги оставим на кухненския плод или маса.
Но ако не сме сигурни, че ще се справим с тях толкова бързо, може да ги приберем в хладилника. По този начин те могат да се запазят свежи и годни за консумация до осем седмици.
Източник: iStock
Важно е обаче да знаем, че какъвто и метод на съхранение да изберем, трябва да държим ябълките далеч от други плодове. Причината се крие във факта, че ябълките отделят етилен - газообразен хормон, който кара плодовете в близост до тях да узряват по-бързо.
Това, от една страна, може да е добре, но в повечето случай води до по-бързо разваляне на останалите плодове. Ефектът е по-силен, когато ябълките са натъртени или презрели. Ето защо може да сложим ябълките в найлонова торбичка и да ги поставим в хладилника.
Източник: iStock
Ако не искаме да ги увиваме в нищо, но да са в хладилника, добре е да са в самостоятелно чекмедже. Ако сме решили да ги оставим на кухненския плот, то е добре да са в отделна купа и по-далеч от други плодове. Хартиената торбичка в случая би свършила работа, пише MarthaStewart.com.
Трябва редовно да ги преглеждаме и отстраняваме натъртените или започнали да се развалят ябълки, защото те ще забързат този процес и при иначе здравите. Ако сме нарязали ябълка на парчета, но не можем да ги изядем веднага, хубаво е бързо да ги сложим в торбичка. За да спрем покафеняването им, може да изстискаме малко лимонов сок върху парченцата.