Макар че круши можем да открием почти през цялата година, пиковият им сезон е между края на август и края на октомври. И тъкмо сега имаме късмета пазарите да изобилстват от вкусни и сочни круши.
Вероятно ни прави впечатление обаче, че те често се продават и все още неузрели в магазина. Но крушите са едни от няколкото плодове, които зреят и след като са набрани, така че няма причина да ги пренебрегваме. Стига да ги съхраняваме правилно и имаме малко търпение, можем да се насладим на зрели, сочни круши, а и да ги задържим такива след това в хладилника.
Ето всичко, което е полезно да знаем, за да запазим крушите свежи и да можем да ги похапваме точно, когато са най-вкусни.
Източник: iStock
Ако сме си купили все още неузрели круши, е препоръчително да ги държим на стайна температура и непокрити, за да узреят. Добре е да внимаваме да не ги нараним, тъй като това ще доведе до по-бързото им разваляне. На стайна температура повечето круши издържат между пет и седем дни, с малки разлики, в зависимост от начина, по който се берат и обработват.
Източник: iStock
Когато са вече узрели, крушите могат да издържат до една седмица в хладилника. Съхранени на хладно, се забавя разграждането на нишестето до проста захар, при което плесените и дрождите водят до ферментирането на плодовете. Правилното им съхранение в хладилника е в предвидената за плодове и зеленчуци кошница или пък на рафтовете, но поставени в дишащ плик.
Източник: iStock
Подобно и на няколко други плода, крушите отделят етилен - газ, който ги кара да узряват по-бързо. А когато са "задушени", този процес е още по-ускорен. Този подход обаче можем да приложим в случаите, когато искаме да забързаме процеса на узряване на крушите. Слагаме ги в хартиен плик, сгънат и затворен, и оставяме на стайна температура за една нощ. Така, още на следващия ден ще имаме една много по-узряла круша.
Колкото до това как можем да определим зрелостта на една круша, най-практично е просто като я стиснем много леко. Неузрелите круши обикновено са твърди на пипане, докато вече узрелите са по-меки, особено в горната част, към дръжката. Ако пък е прекалено мека, забележим мухъл, тъмни петна или кожата е наранена, това вероятно ни подсказва, че крушата се е развалила. Същото винаги се познава по неприятния аромат и по киселия вкус.
Източник: iStock
В случай обаче, че в пика на сезона на крушите сме се презапасили и е малко вероятно плодовете да оцелеят преди да смогнем да ги изядем, не бива да избързваме да ги изхвърляме. Винаги можем да ги замразим, като преди това ги измием добре, обелим, отстраним сърцевината и нарежем. След това ги замразяваме първо разпределени върху хартия за печене и чак тогава ги прехвърляме в подходящ за съхранение във фризера плик.
Източник: iStock
Замразени, крушите издържат между 10 и 12 месеца. Така през годината можем да им се насладим отново в различни смутита или печива, пише Food and Wine.