Има прибори, които се срещат във всяка кухня. И не говорим само за ножове, вили и лъжици, без които храненето би било примитивно.
Става дума за дървените лъжици, които са се настанили удобно във всеки един шкаф. Тях най-често използваме за разбъркване зеленчуци, когато ги запържваме в тиган с тефлоново покритие.
Често обаче точно те се зацапват и оцветяват от соковете на зеленчуците и използваните подправки. В TikTok има много видеа, които съветват да потопим дървените лъжици във вряща вода, за да ги почистим добре. Някои дори твърдят, че трябва да ги държим във вряща вода до 20 минути.
Източник: iStock
Но този метод за почистване не е никак удачен. Причината е, че потапянето на дървената лъжица във вряща вода ще доведе до разширяване на самото дърво. Това пък до пукнатини и изкривявания, защото дървото губи естествени масла, които са от значение за поддържането на целостта му.
Поради тази причина не е препоръчително да слагаме дървените лъжици в съдомиялна машина. Най-лесният и прост метод за почистването им е с топла вода и препарат за съдове. След което трябва бързо да подсушим дървото.
Източник: iStock
Ако има петна, които са упорити и не излизат, или просто искаме по-добре да почистим дървените лъжици, то има вариант. От Better Homes & Gardens съветват да направим паста със сода за хляб и вода. След това с нея хубаво да натрием дървото и изплакнем с топла вода.
Ако искаме да се погрижим за дълголетието на дървените лъжици у дома, съветът е когато са хубаво изсушени да ги намажем няколко пъти с безопасно при контакт с храна минерално масло за дърво. След като изсъхне хубаво, трябва да забършем отново лъжиците и са готови за прибиране в шкафа.