Хората с тънка коса често изпитват повече трудности в поддръжката и оформянето ѝ, за да я направят да изглежда по-плътна и обемна. Факт е, че тайната не се крие само в едно нещо, тъй като факторите, които ѝ влияят, могат да бъдат няколко.

Как правилно да нанасяме балсам за коса - съветите на професионалните фризьори

Грешките, които правим при използването на балсам за коса

Ето какви са съветите на професионалистите

Затова и няма едно "универсално решение". Но добрата новина, че все пак има начин да постигнем така желания здрав вид на косата си. И още в началото уточняваме - в повечето случаи опира до комбинация от малки промени, които пък могат да направят промяната значителна.

Преди да преминем към конкретните насоки обаче, е добре все пак да споменем кои са въпросните фактори, които определят плътността на косата ни.

Една от най-често срещаните при жените причини за тънка коса, е чисто и просто генетиката. Друга пък се крие в начина на живот - стрес, недостиг на витамини, хормонален дисбаланс. Негативно влияе също и прекомерното стилизиране и боядисване на косата.

Снимка 653006

Източник: iStock

Докато при първия фактор - генетиката, няма как да повлияем осезаемо, то ако косата ни изтънява заради някой от другите два фактора, има начин да си помогнем.

Така например може да започнем да приемаме витамините, които липсват в организма ни, като добавки. Или дори още по-добре - реално да подобрим начина си на хранене, като започнем да ядем разнообразно и балансирано.

Въпреки че кератинът, биотинът, желязото и витамините B12 и D3 обикновено помагат за сгъстяване на косата, е добре да включим в менюто си силна храна. И под силна храна имаме предвид простички и засищащи храни, като наблягаме на протеини, листни зеленчуци и особено моркови, които са богати на витамин А.

Разбира се, за да подсилим ефекта от промяната в начина си на живот и хранене, можем да включим и допълнителна грижа за косата си чрез правилните продукти.

Снимка 653004

Източник: iStock

По-специфичното при тънката коса е, че скалпът изисква повече внимание. Трябва да го почистваме старателно, когато мием косата, а продукт, който да стимулира растежа ѝ, може да е от полза.

Самото измиване също не трябва да бъде пренебрегвано. Всъщност, противно на общоприетото схващане, използването на шампоан изобщо не води до окапване на косата. Напротив - помага да поддържаме скалпа чист, което е от съществено значение за растежа ѝ. Можем например да заложим на шампоан против косопад или на такъв за обем.

Снимка 653003

Източник: iStock

Жените с тънка коса обикновено не харесват и да сресват косата си, тъй като се опасяват, че това ще доведе до допълнителното ѝ оредяване и/или сплескване. Важно е обаче да го правят, и то по правилния начин - с четка или гребен с по-разредени зъбци.

Сешоарът, разбира се, също е от значение. Най-подходящо е той да бъде с йонна грижа, тъй като прави косата видимо по-обемна и гладка.

Какво ще се случи, ако не мием косата си 30 дни

Какво ще се случи, ако не мием косата си 30 дни

Възможно ли е това да е тайната за здрава коса

При тънка коса е важно и да се избягва употребата на бои, стилизиращи и утежняващи продукти, а колкото до най-подходящите прически - това са тези с дължина около раменете и за предпочитане без или минимално етажиране, пише Vogue.