Всъщност идеята да не мием косата си продължително време изобщо не е нова. Обикновено този метод се прилага, в случай че имаме нужда косата ни да свикне с по-рядко миене, поради честото ѝ омазняване. А препоръчителният период между измиванията варира от няколко дни до седмица.

"Джинджифилово червено" - актуалният цвят на косата за зима 2023, който харесаха Зендая, Меган Фокс и Райли Кеоу

Джинджифилово червена коса - хитът на зима 2023

И как да го постигнем

Някои потребители в TikTok обаче стигат по-далеч. Те твърдят, че мият косата си само веднъж месечно, което именно и причината за нейния здрав вид. И макар видеоклиповете по тема да са достигнали повече от 411 милиона гледания, изобщо не трябва да се заблуждаваме, че този съвет би се отразил добре на всеки.

Дерматолозите предупреждават, че ако хора с определен тип скалп и коса я оставят немита дълго време, могат да си предизвикат доста неприятности. Сред тях са натрупване на мъртви кожни клетки, раздразнения, пърхот, фоликулит, неприятна миризма и кожни инфекции, дори и загуба на коса.

Освен това по-рядкото миене може да ни предразположи към развитието на инфекции с бактерии или гъбички. При хора с псориазис и себореен дерматит пък ситуацията е още по-деликатна, тъй като свързаното с тях възпаление може да увреди косата и да повлияе на растежа ѝ.

Според специалистите косопадът също не е пряко следствие от разреденото миене на косата. Въпреки това те уточняват, че ако скалпът стане прекомерно мазен или развие пърхот, това може индиректно да допринесе за загубата на коса.

Повечето дерматолози и стилисти са на мнение, че идеята да не мием косата си в продължение на 30 дни, ако целим да намалим скоростта на омазняването ѝ, е доста лоша. В същото време обаче те не отричат напълно метода с разреждането. По думите им полза от него имат хората, които са свикнали да мият косата си ежедневно, заради бързото ѝ омазняване.

"Идеалната честота варира от човек на човек, в зависимост от неговия тип коса и начин на живот. Ако в момента миете косата си всеки ден, опитайте през ден в продължение на една седмица, след това на всеки трети ден и т.н.", съветва фризьорът и експерт от L'Oréal Professionnel Мин Ким.

Добре ли е да използваме сода за хляб в грижата за косата

Добре ли е да използваме сода за хляб в грижата за косата

Какви са плюсовете и минусите

За хората с по-суха коса обаче, каквато обикновено имат къдрокосите, по-рядкото миене е дори препоръчително, припомнят от Glamour.