По нашите ширини обичаме да си похапваме месо и рядко сядаме на маса без мезе или месно ястие. А пържола, приготвена на скара, фурна или на тиган, и придружена със свежа салата или картофи, е абсолютна класика и любимо ястие за обяд или вечеря.

Съставката, която ще направи каймата по-сочна и вкусна

Съставката, която ще направи каймата по-сочна и вкусна

И я има във всяка кухня

Но често, когато готвим в големи количества, храната заседява повече дни и е полезно да знаем кои са издайническите признаци, че вече не е годна за консумация. Ето как да познаем, че суровото и сготвеното месо е вече развалено, както и няколко полезни съвета за съхранението му, за да го запазим свежо за по-дълго.

Как да разпознаем сготвено месо, което се е развалило

Един от най-надеждните признаци е миризмата. Ако месото вече мирише по-необичайно, това трябва да ни сигнализира, че не бива да го ядем. Ако го усещаме и забелязваме някак лигаво, също е по-добре да го изхвърлим. Полезно е да се доверим и на инстинкта си, и на всеки друг признак, който ни кара да се съмняваме, че месото може и да не е вече годно за консумация.

Как да разпознаем сурово месо, което се е развалило

Добре е да имаме предвид, че трябва да обърнем внимание на месото и още преди да го сготвим. Не бива да го оставяме да се окислява, което се случва, когато е изложено на въздух, защото развива бактерии и добива сив или зеленикаво-сив цвят. Препоръчително е да не готвим месото, в случай че усетим неприятна или кисела миризма, забележим лигава или лепкава текстура, както и сивкав цвят.

Снимка 685625

Източник: iStock

Как да съхраняваме сурово месо в хладилника

Мястото на суровото месо е в най-студената част на хладилника - обикновено на най-долния рафт. Препоръчително е да е в опаковката, в която сме го купили, или плътно увито в плик. Ако го готвим на същия ден, можем да го в оставим без опаковка в хладилника, но върху парче кухненска хартия в чиния. Така месото ще изсъхне леко, ще получи малка коричка отгоре и ще се запечата по-добре при готвене.

Как да съхраняваме сготвено месо в хладилника

След като вече сме сготвили месото, е най-добре да го съхраняваме увито в плик и в хладилника. Добре е да не е нарязано на парчета, тъй като така би било по-удачно, за да го притоплим и на тиган, освен в микровълнова.

Как да съхраняваме суровото месо във фризера

В случай че ще го готвим в следващите няколко дни, месото може и да остане в хладилника. В противен случай трябва да го оставим на съхранение във фризера, за да не се развали.

Снимка 685626

Източник: iStock

Как да съхраняваме сготвеното месо във фризера

Колкото до вече сготвеното месо, него също може да оставим във фризера. Ако сме приготвили ребра например, може да замразим парчетата, а по-късно да ги извадим, размразим и накъсаме, за да ги използваме като добавка в сандвич.

Защо не трябва да мием суровото месо преди готвене

Защо не трябва да мием суровото месо преди готвене

Ето какво е мнението на експертите

Месото на стайна температура

Преди да готвим месо, е добре да го извадим от хладилника, за да се темперира до стайна температура - обикновено един час предварително е напълно достатъчно. В случай че го оставим за повече часове на температура над пет градуса, тогава вече започва да става опасно, тъй като може да се развали заради бактериите, които започват да се размножават, пише Southern Living.