Вчера, 1 октомври, бе Международния ден на кафето. И в него, какво и във всеки друг в последните години, по земното кълбо се изпиват по около два милиарда чаши с кофеиновата напитка.

Свикнали сме да приемаме продуктите, които намираме в търговската мрежа, за даденост. Ние плащаме за тях и ги получаваме бързо и лесно. Но когато говорим за натурални продукти, все по-често се споменава за изчерпване на ресурси заради увеличаване на населението и препотребление.

Дори в Международната космическа станция има кафемашина, а в Китай - страна с традиционно високо потребление на чай, консумацията на кафе се е увеличила цели осем път в последните години, създавайки изцяло нова култура на живот.

Снимка 445529

Източник: GettyImages

Кафето е сред петте най-търгувани стоки в света, нареждайки се до петрола и златото и е една от първите, създали глобален пазар. Бизнесът с кафе в световен мащаб се оценява на 200 милиарда долара годишно.

От култивирането на сортовете, отглеждането на растенията, изпичането на зърната, пакетирането и дистрибуцията - всичко това е непрестанен процес, който е и животът на стотици милиони хора по света по веригата от растението до пакетчето в магазина.

Снимка 445530

Източник: GettyImages

И тук отново трябва да споменем климатичните промени като фактор, който влияе на тази добре смазана верига. Те водят до необходимостта от мерки, с които да се запазят мащабите на производство на кафе. Според специалисти, една от тях е създаването на устойчиви на влага и горещина култури - като Арабиката.

Бразилия е основен износител на сурово кафе от този сорт, като само за миналата година оттам са потеглили над 2.6 милиона тона към различни части на света, пише BBC.

Снимка 445528

Източник: GettyImages

А експерти предвиждат, че в бъдеще кафето може да се превърне от масова в луксозна култура заради по-специалните изисквания към отглеждането й, породени от промените в климата в страните производители.

Според прогнози, до 2050 г. половината от земите, на които днес се отглежда кафе, ще бъдат неизползваеми. Освен това, климатичните промени водят и до развитие на болест по кафеените растения, която им пречи да фотосинтезират. А борбата с нея струва още много на земеделците.

Кафето и кои са най-скъпите видове в света

Най-скъпите кафета в света

От Колумбия до Ямайка

И най-вероятният ефект от това ще е повишаване на цената на любимата ни кофеинова напитка. Затова е необходимо днес да се предприемат правилните мерки, за да не бъде кафето лукс след десетилетия.