Ако обичаме да спортуваме сутрин, вероятно сме си задавали въпроса кое да бъде първо - кафето или тренировката. Със сигурност и двете са ободряващи по свой начин, но комбинацията им се оказва още по-добра. Особено ако кофеиновата напитка е първа.

Ранните тренировки, вечерните упражнения и кое време от деня е най-подходящо за физическа активност

Сутрин или вечер да тренираме

Още един плюс за...

Няма спор в това, че кафето дава прилив на енергия и помага да се справим с ежедневните си задачи. Помага и в тренировките, като подобрява издръжливостта и капацитета ни. С две думи - ставаме машини.

Според ново изследване на испански учени, публикувано в Journal of the International Society of Sports Nutrition, кафето увеличава максималната скорост на изгаряне на мазнините и аеробния капацитет, за които е известно, че са по-ниски сутрин. А препоръката да се тренира на празен стомах е за да се качат техните нива.

Снимка 524607

Източник: iStock

Една чаша кафе половин час преди тренировка, независимо дали е сутрин или по-късно през деня, помага да изгорим повече калории, отколкото ако минем без нея. И това се дължи именно на ускореното изгаряне на мазнините.

Кафето, тренировките и как действа кофеинът на представянето ни

Защо да пием кафе преди спортуване

Неочаквано добър ефект

Все пак, учените обръщат внимание, че ефектът ще е още по-добър, ако комбинираме действието на чаша кафе с факта, че следобед по принцип горим повече калории. Важно е да и да дадем достатъчно време на кофеина да се абсорбира от организма, предава News24.