За кафето, ползите и вредите от него се е говорило и ще продължи да се говори много. И тъй като най-често усещаме ефекта от кофеиновата напитка под формата на по-ускорен пулс скоро след консумацията й, науката търси отговор на въпроса полезна или вредна е тя за сърцето.

Разтворимото кафе, процесът по производството му и с какво се различава от обикновеното

Ето как се прави разтворимото кафе

И има ли истинско кафе в него

Този път акцентът е не върху количеството, а върху вида кафе, което консумираме. И по-специално върху разтворимото, към което мнозина имат известни резерви, а други не пропускат и ден без чаша от него.

Според ново проучване на учени от Гърция и Алжир, публикувано в списание Clinical Nutrition ESPEN, редовната консумация на кафе е свързана с по-нисък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Снимка 549803

Източник: iStock

Фокусът на вниманието им обаче е конкретно върху разтворимото кафе. Те правят проучване, в което участват 1041 души, които редовно си пият точно от него. А изводът е, че то води до по-ниски стойности на систоличното кръвно налягане (горната граница).

Редовната консумация на разтворимо кафе се смята и за фактор, поддържащ доброто здраве на каротидната артерия - един от главните ни кръвоносни съдове, осигуряващ кръвоснабдяването на по-голямата част от мозъка. Нейното състояние е водещ индикатор за цялостното здраве на сърдечно-съдовата система, предава Eat This, Not That.

Работата, смехът, дъвката и как още да преборим умората следобед, без да пием кафе

Как да се справим със следобедната умора без кафе

Няколко трика, които можем да приложим и в офиса

Заключението на учените е, че редовната умерена консумация на разтворимо кафе допринася за еластичността на артериите, с което намалява честотата на сърдечно-съдовите заболявания - една от основните причини за смъртност в световен мащаб.