Напоследък все по-често говорим за здравето на мозъка и за това какво можем да направим, за да го запазим по-млад за по-дълго. Спортът и менталните тренировки, като решаване на кръстословици например, безспорно са добра идея. Но има и още един лесен и вкусен начин.

Женският мозък, хормоните, болестта на Алцхаймер и с какво се различава от мъжкия

С какво женският мозък е по-различен от мъжкия

И колко са важни хормоните за него

Според изследване на френски учени, публикувано в Molecular Nutrition&Food Research, кафето и какаото не само ще ни стоплят през студените месеци, но също така се свързват с намален когнитивен упадък. И редовната им консумация ни гарантира по-бистър ум.

Учените установяват, че този ефект се дължи на съдържанието на полифеноли в двете напитки. Тези вещества предпазват мозъка и подобряват когнитивните функции. Те се мощни антиоксиданти, които се съдържат и в гъбите, червеното вино, зеления чай, горските плодове и други.

Снимка 557693

Източник: iStock

Доказано е също така, че полифенолите влияят положително на метаболизма, а отдавна е известно, че добрата чревна флора е от съществено значение за здравето на мозъка. Но ефектът от редовната консумация на кафе и какао не се изчерпва дотук.

Кафето, чаят и как влияят върху риска от инсулт и деменция

Неочакваните ползи за здравето от кафето и чая

Ново проучване открива интересна връзка

Двете напитки намаляват риска от от развитие на болест на Алцхаймер. Също така са полезни за сърцето, защитават черния дроб, намаляват риска от образуване на камъни в бъбреците и като цяло ни помага да живеем по-дълго и по-добре, предава Eat this, not that.