За капучиното вече разказахме, че има австрийски корени, но италианците са тези, които могат да се похвалят, че са го популяризирали по света. За още един вид кафе обаче те могат да си припишат заслугите.
Италианците са създатели и на латето. Факт е, че то е тяхно изобретение, но пък е доста любопитно, че изобщо не са замисляли те самите да си го пият. Кафето лате всъщност им е хрумнало да предлагат на американски туристи, когато са го създали още през 1867 г.
Тази идея е била търговска и добре обмислена, тъй като на американците италианското капучино просто им се е струвало силно. За да бъде омекотен вкусът на кафето, рецептата за капучино е била надградена, така че да се получи една по-млечна версия на кафе - а именно - лате.
Източник: iStock
То се сервира във висока чаша, често стъклена, за разлика от капучиното, което обикновено е в разлата порцеланова чаша. При приготвянето му пък не се изискват каквито и да било тънкости, а просто повече внимание към млякото. Освен еспресото, разбира се, то е също задължителна съставка, за да си направим напитката.
За да уцелим мярката с млякото, трябва да го затоплим добре, като в чашата след това сипваме по-голямата част от него, а от пяната оставяме отгоре само тънък слой.
Така приготвено, латето се превръща в харесвана от американците напитка, при която вкусът на кафето е добре прикрит, а млякото изпъква. Латето би се харесало още и на всеки, който не държи толкова да усети наситения вкус на еспресото, но пък не иска да се лиши от енергизиращото действие на кофеина, пише Tasting Table.