Добро утро! Ето че днес вече преполовяваме седмицата и можем да се зарадваме, че отново сме в "малкия петък". А сутринта може да си я направим дори и още по-приятна с компанията на любимото ни кафе, естествено.

Кафе, папа Климент VIII и историята на тази “дяволски вкусна напитка”

Какво не знаем за кафето

Освен че е било наричано “дяволска напитка”

Всеки един вид кафе ни е любим, признаваме. Затова и не намираме причина да не продължаваме всяка седмица да разказваме историята на всеки един от тях, както и да разкриваме кои са малките тайни в приготвянето му.

Захващаме се сега с капучиното, един от най-предпочитаните начини за приготвяне на кафе в цял свят. Най-вероятно знаем за италианския му произход, но сигурно ще ни учуди фактът, че то всъщност идва от австрийска напитка, наречена kapuziner. Тя е наречена така заради тъмния цвят на одеждите, носени от монасите капузи, живели в Австрия през 1700 г. и приготвяли напитката си с кафе, мляко, захар и малко бита сметана отгоре за разкош. Ммм, звучи настина вкусно и доста сходно с капучиното.

Снимка 586503

Източник: iStock

Него обаче измислят и налагат като тенденция италианците през 1900 г. За тях творението им просто е идеалното сутрешно кафе, което може да се пие на глътки (за разлика от еспресото, за което знаем, че те пият на екс).

И въпреки че кафенетата по света обичат да си доразработват рецептата за капучино, традиционният метод за приготвянето му е винаги един и същ. Освен това се помни и лесно. Пропорциите са 1:1:1 съответно на еспресо, запарено мляко и млечна пяна, като и трите чести следват точно в този ред една след друга.

Снимка 586502

Източник: iStock

А за да си приготвим капучиното по най-професионалния начин, по-специално внимание трябва да обърнем на млякото. И по-точно - да го стоплим на пара достатъчно добре, че за втората част то да бъде кремообразно и плътно, а за най-горната, третата, да е пухкаво и леко. Така слоевете мляко няма да се смесят с еспресото и накрая ще може да оценим ефекта на капучиното, поднесено в прозрачна чаша, пише Tasting Table.

Но не само видът му е примамващ. Вкусът, разбира се, също. Капучиното е с по-богат и наситен вкус в сравнение с другите кафета, приготвяни с мляко. Освен това много добре подчертава вкуса на кафените зърна, докато същевременно се усеща и разкошната кремообразна текстура.

Фрапе, Гърция и каква е историята на освежаващата кафе напитка

Тайните на фрапето

Какво крие за себе си гръцката кафе напитка

Мм... отпиваме и се наслаждаваме. Сега вече наистина може да започнем деня си съвсем доволни.