Добро утро във вторник! Нов ден e и най-вероятно е и поредният, който ще посрещнем с ободряваща доза кафе. Звучи ни повече от добре.

Кафе, капучино, историята му и как да си го приготвим като професионалисти

Голямата тайна на капучиното

Италианците знаят защо

Миналата седмица за тематичното ни "пътешествие" из вкусовете на кафето заложихме на капучиното, което си е изобретение на италианците. А пък тази отиваме още малко по на запад - в Испания. Тъкмо оттам е вторият вид кафе, за който идва ред да разкажем.

Нарича се кортадо и названието му произхожда от испанската дума за глагола "режа" - cortar. Има се предвид, че кафето е много, много ситно смляно. И понеже то трябва да е точно такова, за да се получи хубаво еспресо, следва да добавим, че за да си приготвим кортадо така, както испанците го предпочитат, освен доза еспресо, ни е необходимо и мляко. То е неразделна част от кортадото, защото омекотява киселинността на кафето.

Снимка 586892

Източник: iStock

За да се получи перфектната хармония във вкуса, ни трябва колкото количество кафе, също толкова и мляко. Пропорцията е 1:1. Важно е обаче добре да стоплим млякото преди да го сипем в чашата, но и да внимаваме пяна да не попада в нея. Поне така е по рецептата на испанците. Явно те точно така обичат да пият кафето си - да усещат вкуса на еспресото, като млякото не го засенчва много, много.

Когато количеството кафе и мляко са по равно, се получава гладко, неустоимо кремообразно кортадо, което за разлика от капучиното не бива да има слоеве. Хомогенното съчетание на двете съставки гали небцето - вкусът не е нито твърде интензивен, нито твърде млечен.

Очарованието на кортадото е също и в това, че е в идеална доза като за сутринта. Повече е като количество от еспресото, което почти винаги се изпива на един дъх, а и е по-малко от капучиното. То пък от своя страна предполага да му отделим повече време, за да му се насладим сутрин рано.

Кафе, папа Климент VIII и историята на тази “дяволски вкусна напитка”

Какво не знаем за кафето

Освен че е било наричано “дяволска напитка”

Кортадото може да познаем и по размера на чашата. То обикновено се поднася в малка до средна стъклена или порцеланова чаша. Това правило спазват в повечето кафенета по света, та дори и в по-експериментаторски настроените, пише Tasting Table.