В една или друга степен, стресът е наш верен спътник в живота. Понякога може и да не си признаваме, може и да не го усещаме напълно, но животът под голямо напрежение винаги дава своето отражение.

Ето няколко на пръв поглед странни признака, далеч от повишения пулс, безсънието и главоболието, които също са сигнална лампа, че трябва да обърнем внимание на нивата на стрес, на които сме подложени.

Болки в тялото

Ако се чувстваме, сякаш сме пробягали маратон, а всъщност не сме си помръднали и пръста да тренираме, то тогава причината може да е стресът. Негова честа физическа проява са болки в различни части на тялото.

Сред най-често срещаните са болките в мускулите, долната част на гърба и главата. Затова, ако нямаме друга причина за тях, вероятно трябва да преосмислим ежедневието си.

Снимка 485816

Източник: iStock

Скърцане със зъби

Ако скърцаме със зъби и стискаме силно челюсти, това е ясен знак, че живеем под голямо напрежение. Обикновено се отдаваме на този вреден навик, когато почиваме, най-вече когато спим. Затова е трудно да открием и неговия причинител.

Важно е обаче да го направим, защото по този начин си докарваме не само главоболие и болки в челюстта, но и сериозни стоматологични проблеми, които може да изискват дълго и скъпо лечение.

Хранене

Ако сме под стрес, има два варианта - или забравяме да се храним, или намираме в храненето привидно решение на проблемите. По-често се случва вторият сценарий.

Актът на хранене често е свързан с конкретни емоции, а причината да стигнем до него далеч може да не е физическият глад. При емоционалното хранене е по-лесно да открием причинителите, а друга специфика е, че наддаването става и в по-специфични области, като шията и раменете.

Снимка 485824

Източник: iStock

Емоционалност

Някой хора по рождение са си по-емоционални. Трудно им е и да крият това, което чувстват в момента. Но ако усетим разлика в държанието и например се разплачем по повод, който досега не би ни трогнал особено, значи вероятно става дума за стрес.

Признак за него е и изпитването на много емоции наведнъж, които е трудно да контролираме, карат ни да се чувстваме безсилни и объркват тотално ежедневието ни. А за да противодействаме на подобни урагани от емоции, трябва да съсредоточим мисленето си само върху тук и сега, предава The Healthy.

Изтощение

На всички ни се е случвало да сме толкова капнали от умора, че с нетърпение да чакаме да се приберем и да си легнем. Често това е предизвикано не от физическо, а от психическо напрежение, в основата на което е стресът.

Той е един от главните причинители на изтощението, което е просто аларма, че е време да си вземем почивка. Според изследване в САЩ от 2015 г., 32% от хората, преживели стрес, определят умората като един от симптомите, които са изпитвали.

Стресът, бързите техники за справяне и как да си върнем спокойствието за секунди

Как да преборим стреса за 5 секунди

Навсякъде и по всяко време

Непреодолимото желание да спим най-често ни застига след скандал с половинката или тежка среща в офиса. Най-лесно е да му сe отдадем, но невинаги имаме тази възможност. А и така не решаваме проблема, а само попадаме в един омагьосан кръг, за излизането от който вероятно имаме нужда от помощ.