Все по-често стресът се превръща в начин на живот. Свикнали сме да е наш верен спътник, но понякога неговите проявления успяват сериозно да ни разклатят и се чувстваме неспособни да продължим напред.

Зрението, умората и йогата за очите, с която ще намалим и стреса

Йогата за очи, от която всички се нуждаем

За да виждаме и да се чувстваме по-добре

Когато усетим, че пулсът ни се ускорява, а дишането става все по-трудно, трябва да действаме веднага, за да си върнем спокойствието. Можем да го направим с някоя от следните техники, които отнемат секунди.

Дълбоко дишане

Това е най-лесният начин да възстановим баланса в тялото си, защото емоциите и дишането са тясно свързани. Всяка емоция е свързана с конкретен начин на дишане. Когато поемаме дълбоко дъх и изшиваме бавно няколко пъти, повишаваме притока на кислород към мозъка, а нивата на стресовия хормон кортизол намаляват.

Промяна в мислите

Често стресът идва заради грешна нагласа. Ако се притесняваме за нещо, което не можем да променим, то това е напълно безсмислено. Ако имаме възможност да повлияем на хода на събитията, вместо да се питаме защо нещо се случва, трябва да помислим какво можем да направим самите ние по въпроса. Така ще се върнем отново идеята за контрол над ситуацията.

Снимка 482032

Източник: iStock

Мантра

Всеки трябва да си има поне една кратка фраза, която успява да върне спокойствието. Изричайки тази мантра, усещаме как гоним стреса. Например - "И това ще мине", "Всичко е наред", "Обичам себе си и си вярвам".

Думите са мощно оръжие срещу стреса, затова трябва да знаем кои са точните в нашия случай. Повтарянето на мантрата е вид медитация, която може да ни направи по-устойчиви и не толкова податливи на психическо напрежение.

Благодарност

Тя е един от най-преките пътища към душевния мир. Когато усетим, че стресът ни завладява, просто трябва да изброим пет неща, за които сме благодарни. Така слънцето отново ще пробие мрака. Ако практикуваме този метод ежедневно, ще сме много по-удовлетворени от живота си, пише The Healthy.

Щастливо място

Винаги когато искаме да избягаме от стреса, можем мисловно да отидем там, където сме се чувствали много щастливи. Независимо дали е любим град някъде по света, или къщата на баба, важното е да визуализираме колкото се може повече детайли, за да бъде усещането по-наситено.

Снимка 482035

Източник: iStock

Позиция на тялото

Колкото и странно да ни звучи, тя също може да окаже влияние върху емоционалното ни състояние. Особено ако цял ден седим прегърбени на стола в офиса, няма защо да се чудим, че не се чувстваме никак добре в края на работния ден.

Хората, подложени на постоянен стрес, страдат от непрекъснати болки в тялото и имат лоша стойка, буквално се прегърбват под тежестта на проблемите. Ако и ние сме сред тях, може да облекчим моментното си емоционално състояние, като вдигнем брадичката високо, изправим гърба и опънем раменете назад - както правят щастливите и успели хора.

Свеж въздух

Понякога буквално имаме нужда от глътка въздух, за да се почустваме по-добре. Особено когато прекарваме по-голяма част от времето си на закрито. Ако усетим, че стресът ни завладява, можем просто да отворим прозореца и да поемем дълбоко дъх. Веднага ще усетим ефекта.

Снимка 482034

Източник: iStock

Разтягане

Както вече разбрахме, физиката и психиката ни са тясно свързани. Когато сме под стрес, всеки мускул от тялото ни се напряга - най-вече в областта на челюстта, шията, рамене и корема. Затова малко разтягане и отпускане на тези части ще ни помогне да се почувстваме по-спокойни.

Паник атаките, дишането, стресът, отлагането и навиците, с които ги предизвикваме

Навиците, които отключват паник атаки

Как сами се вкарваме в капана

Огледало

Сигурно сме забелязали как героите по филмите винаги се гледат в огледалото, когато преживяват труден момент. Ние също можем да приложим тази техника за намаляване на стреса. Поглеждаме себе си в очите и си казваме някоя и друга окуражителна дума.