Желанието за намаляване на потока на коли в центъра на градовете и стимулиране на използването на градски транспорт е напълно в духа на концепцията на новия магазин IKEA, който ще отвори врати в австрийската столица Виена.

При представянето на концепцията станаха ясни няколко основни акцента в проекта. 

Главната идея е до магазина да може да се стига само с градски транспорт. Затова и той не разполага нито с външен, нито с вътрешен паркинг. А ако се притесняваме как ще занесем у дома по-обемните покупки, отговорът е в лесните онлайн поръчки, които се доставят директно до дома ни.

Снимка 465393

Източник: FAcebook / Pro Landscaper

Дизайнът на сградата е дело на австрийското архитектурно бюро Querkraft Architekten. Основен акцент в него несъмнено е зеленината, която е буквално навсякъде по четирите страни на фасадата и кореспондира перфектно с идеята за един наистина зелен магазин, пише Arch Daily.

Снимка 465394

Източник: Facebook / Colin John Jenkins

Покривът на четириетажния магазин, който ще се намира на главната търговска улица във Виена, ще бъде един истински зелен оазис в градската джунгла. 160-те дървета, които ще бъдат засадени пред, върху фасадата и на покрива на магазина, се очаква да намалят температурата с около два градуса.

Принц Хари, Меган Маркъл, Burger King, IKEA и рекламата с оттеглянето от кралския двор

Кой си прави реклама на гърба на Хари и Меган

Остроумен начин да се възползваш от скандала

Много дневна светлина - това е друго, което различава този магазин на IKEA от повечето други. А тепърва ще разберем дали този експериментален проект няма да се превърне в тенденция.