На всички ни е приятно, когато се намира какво да ни разсмее и да ни разсее от стреса и монотонността на ежедневието. Но освен върху настроението ни, хуморът има положителен ефект и върху мозъка и неговото правилно функциониране.

Репликата, че светът е оцелял, защото се е смял, придобива съвсем нов смисъл, когато е подкрепена с научни факти. Благодарение на технологии като ядреномагния резонанс лекарите успяват да разберат как работи мозъкът, когато обработва различни видове информация.

В резултат на много проучвания в последните години е доказано, че шегите ни правят по-здрави и по-умни. Тези, на пръв поглед, лекомислени отклонения от сериозните неща в живота всъщност се оказват жизненоважни, защото са суперхрана за мозъка.

Снимка 440402

Източник: iStock

Както и останалите мускули в тялото ни, и мозъкът има нужда от упражнения. Те идват под формата на всевъзможна информация, която получаваме ежеминутно. На нея мозъкът отговаря чрез активиране на неврони в съответна област, в зависимост от вида получена информация.

Мозъкът ни е пълен и с опоидни рецептори. Те си взаимодействат с вещества като хормона ендорфин, който се произвежда, когато се смеем. Така хуморът ни действа също толкова добре, колкото и решаването на сложен проблем или трупането на нови знания, които обаче често не са толкова забавни дейности, пише Reader's Digest.

В повечето случаи шегите са съставени от объркваща или абсурдна информация, която кара мозъкът ни да поработи здраво, докато осъзнае какво точно чуваме и къде му е смешното.

Снимка 440403

Източник: iStock

Има хора, които доста по-бавно "стоплят" на шегите именно по тази причина - трябва им повече време да обработят чутото. Но и при тях то има същия положителен ефект - шегите успяват да активират много повече различни сфери в мозъка, отколкото четенето на книга или ученето например.

Виното, сетивата и ползите за мозъка

Виното - по-полезно за мозъка от судоку

Още една добра новина

Ефектът е най-добър, когато самите ние сме инициатор на хумора и измисляме шегите. Неслучайно хората със страхотно чувство за хумор се смятат и за много интелигентни - те просто знаят как да раздвижат мозъка си по най-добрия начин.