Проблеми с храносмилането, каквито са киселинният рефлукс, газовете, разстроеният стомах и подуването на корема, често са причинени от храна.

Как да подобрим чревното си здраве

Как да подобрим чревното си здраве

5 съвета на диетолозите

Но реакцията на организма е индивидуална при всеки човек и трябва да имаме предвид, че ако едни храни на нас ни влияят зле, то при друг може да не създават проблеми. Затова винаги е най-добре да слушаме тялото си и да избягваме консумацията на храни, които забелязваме, че раздразват стомаха ни.

Има храни и напитки, които в сравнение с други е по-вероятно да ни причинят храносмилателни проблеми. И да, дори и полезните са сред тях. Но тъй като те все пак ни предоставят полезни хранителни вещества, е добре да не ги ограничаваме, в случай че тялото ни не реагира негативно на тях.

Пържени храни

Пържената храна е с високо съдържание на мазнини и може да доведе до стомашни болки и диария. Освен това консумацията ѝ може да предизвика киселинен рефлукс.

Снимка 624803

Източник: iStock

Храни и напитки с подсладители

Бонбони, дъвки и други храни и напитки, в които захарта е заместена с подсладители като сорбитол, манитол, ксилитол, еритритол и малититол, могат да причинят газове и стомашно разстройство при някои хора.

Снимка 624805

Източник: iStock

Царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза

Царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза е друг вид подсладител. Той се използва за приготвяне на бонбони и сладкиши, и консумацията му може да доведе до газове, диария, подуване на корема и спазми.

Снимка 624808

Източник: iStock

Цитрусови плодове

Един класически пример за полезна храна, която обаче при някои хора предизвиква стомашен дискомфорт. Силно киселинните плодове като портокали, грейпфрути, лимон и лайм могат да причинят киселини. Получава се така, защото цитрусовите храни отпускат езофагеалния сфинктер (мускулна клапа), което може да доведе до навлизане на киселина в хранопровода.

Снимка 624809

Източник: iStock

Мента

Някои хора се оплакват от киселини и лошо храносмилане след консумацията на мента. Подобно на цитрусовите плодове, тя може да отпусне езофагеалния сфинктер, който се намира между стомаха и хранопровода. Когато този сфинктер се отпусне, киселината от стомаха ни може да се върне обратно към хранопровода и да получим киселини.

Снимка 624810

Източник: iStock

Бобови храни

Бобът може да причини газове, коремен дискомфорт и подуване на корема заради съдържанието си на олигозахариди, които са несмилаеми, ферментиращи фибри. Те всъщност са полезни за нас, тъй като си проправят път в дебелото черво, където се ферментират от добри бактерии. По време на този процес обаче се образува газ, който често причинява дискомфорт.

Снимка 624811

Източник: iStock

Кръстоцветни зеленчуци

Това са зеле, броколи, кейл, карфиол. В тях се съдържат същите захари като при бобовите и затова някои хора получават газове, коремен дискомфорт и подуване на корема след консумацията им. Освен това кръстоцветните зеленчуци са богати на фибри, които при някои хора са по-трудно смилаеми.

Снимка 624812

Източник: iStock

Пикантна храна

Може би най-популярните храни, които причиняват стомашен дискомфорт, са пикантните. По-чувствителните стомаси могат да усетят киселини и киселинен рефлукс. Реакцията, която предизвикват, е същата като при цитрусовите плодове и ментата.

Снимка 624813

Източник: iStock

Храносмилане, кафе и как тази напитка оказва отрицателно влияние върху него

Напитката, която пречи на храносмилането ни

А ни е толкова трудно без нея

Шоколад

Консумацията на това толкова обичано сладко лакомство също може да доведе до отпускане на сфинктера и да ни причини киселини, пише Eat This, Not That.

Снимка 624814

Източник: iStock