Вероятно сме чували или чели, че за да поддържаме добра мозъчна функция и да имаме услужлива памет, е добре да правим различни упражнения. Оказва се обаче, че начинът ни на хранене също оказва влияние.
Според ново проучване с диета, която включва храни и напитки, богати на флаваноли, човек може да подпомогне паметта си. Въпросното вещество можем да открием в червеното вино, черния и зеления чай, черния шоколад, боб, зеле, лук и плодове като череши, къпини, черно грозде и ябълки.
В изследването участват повече от 3562 възрастни, като в продължение на три години едната част от тях приемат добавка от 500 mg флаванол под формата на хапчета, а другата - плацебо таблетки.
Всяка година с помощта на онлайн тестове, е изпитвана краткосрочната им памет. Освен това, за да се определят нивата на флаваноли, в началото на периода на изследването и на годишни интервали, се е вземала проба от урината на участниците.
Източник: iStock
Проучването установява, че при хората, които така или иначе са приемали флаваноли с храната си, няма особено подобрение в паметта, дори и да са приемали веществото под формата на добавка.
Но сред хората, чиято диета не е осигурявала достатъчно флаваноли, има подобрение на паметта с 16% след само една година прием на добавката. Освен това подобрението им се е задържало през тригодишния период на изследването, пише The New York Post.
Както и при много други проучвания обаче, и за това експертите отбелязват, че трябва да се проведат допълнителни изследвания за влиянието на хранителните вещества върху поддържането на добра мозъчна функция до напреднала възраст. По думите на учените, за да подпомогнем застаряващите си умове, са ни необходими различни хранителни вещества.
Източник: iStock
Настоящето проучване обаче среща и критики. Едни изследователи изтъкват факта, че разликата в резултатите на хората, които са приемали флаваноли като добавка и тези, които са взимали плацебо таблетките, всъщност не е значителна.
Други експерти пък предупреждават, че фокусът на изследването върху краткосрочната памет не разкрива много за рисковете от деменция и Алцхаймер. "Важно е да се прави разлика между свързаната с възрастта загуба на паметта и деменцията. Докато основният признак на Алцхаймер е загубата на епизодична памет, то загубата на памет, свързана с възрастта, е обща за всички", обяснява изследователят от Ливърпулския университет "Джон Мурс" Дейвид Бруно.
По думите му въпреки че е възможно флаванолите до известна степен да помагат в забавянето на развитието на деменция, ефектите на добавката върху паметта "изглеждат скромни и ограничени до тези с по-нискокачествена диета в началото на изследването".