Всички добре познаваме чувството на къркорещия стомах и нетърпението да хапнем нещо час по-скоро. Гладът наистина може да ни превърне в друг човек, защото не сме способни да мислим за нищо друго, освен за храна.

И точно в тези моменти каквото и да хапнем, ни се струва вкусно. Е, с някои изключения, разбира се. Но японски учени доказват, че гладът прави храната по-вкусна и дават конкретно доказателство защо се случва така.

Изследователите идентифицират мозъчни вериги, които са в основата на промените в начина, по който приемаме приятните и неприятните вкусове. Експериментът е проведен върху мишки. 

Снимка 448245

Източник: iStock

По принцип предпочитаме по-сладкия вкус на храната, защото я свързваме с по-богата хранителна стойност и избягваме тези с по-кисел и горчив вкус, защото на подсъзнателно ниво ги определяме като развалени, дори и да не са. Тези предпочитания обаче търпят промени, когато ни обземе гладът.

Храните, които принципно обичаме да ядем, ни се струват още по-сладки. Но към тези, които не са особено по вкуса ни, имаме притъпена чувствителност. Това се дължи на протичащи промени в мозъка, свързани с AgRP неврони в хипоталамуса, които се активират при глад, пише Science Daily.

Как се отразява социалноикономическият ни статус на усещането ни за глад

Как се отразява социалноикономическият ни статус на усещането ни за глад

Връзката между малкото пари и тъпченето с калории

Така ако сме в плен на глада и нямаме възможност да го утолим с любимата храна, и някоя друга не толкова приятна опция също ще се окаже доста по-приемлива. Все пак, тялото ни не би позволило да умрем от глад само заради капризите ни.