Всички добре познаваме чувството на къркорещия стомах и нетърпението да хапнем нещо час по-скоро. Гладът наистина може да ни превърне в друг човек, защото не сме способни да мислим за нищо друго, освен за храна.
И точно в тези моменти каквото и да хапнем, ни се струва вкусно. Е, с някои изключения, разбира се. Но японски учени доказват, че гладът прави храната по-вкусна и дават конкретно доказателство защо се случва така.
Изследователите идентифицират мозъчни вериги, които са в основата на промените в начина, по който приемаме приятните и неприятните вкусове. Експериментът е проведен върху мишки.
Източник: iStock
По принцип предпочитаме по-сладкия вкус на храната, защото я свързваме с по-богата хранителна стойност и избягваме тези с по-кисел и горчив вкус, защото на подсъзнателно ниво ги определяме като развалени, дори и да не са. Тези предпочитания обаче търпят промени, когато ни обземе гладът.
Храните, които принципно обичаме да ядем, ни се струват още по-сладки. Но към тези, които не са особено по вкуса ни, имаме притъпена чувствителност. Това се дължи на протичащи промени в мозъка, свързани с AgRP неврони в хипоталамуса, които се активират при глад, пише Science Daily.
Така ако сме в плен на глада и нямаме възможност да го утолим с любимата храна, и някоя друга не толкова приятна опция също ще се окаже доста по-приемлива. Все пак, тялото ни не би позволило да умрем от глад само заради капризите ни.