Много от нас искат да живеят здравословно, но често смятаме, че това ни излиза прекалено скъпо. Подобно мислене обаче в много случаи се оказва невярно, защото животът с грижа за природата може да бъде и с грижа за личните финанси.

Био храните със сигурност бъркат по-надълбоко в джоба ни, но ето няколко прости и хитри начина как да спестим други разходи и междувременно да се избавим от гузната съвест, че сме замърсители на природата.

Чашата кафе

Кофеиновата напитка ще ни излезе по-скъпо, ако си я купуваме всеки ден, преди да отидем в офиса, вместо да си я приготвяме у дома. Ако предпочитаме сами да си правим кафето, но за из път, трябва да се сдобием с чаша за многократна употреба.

Препоръчително е да бъде от био материал като бамбук. Вече и у нас навлиза практиката заведенията да предлагат отстъпка, макар и символична, когато си носим чашата, в която да ни сипят напитката.

Снимка 420076

Източник: iStock

Срокът на годност

Ако веднага щом видим, че е изтекъл, изхвърлим въпросната храна на боклука, вероятно правим голяма грешка. Повечето дати не значат, че след тях продуктите са негодни за употреба.

Изключение правят месото, рибата и местните продукти. При всички останали трябва първо да пробваме, преди да изхвърлим. А промоциите във все повече магазини на стоки с изтичащ днес или утре срок на годност са страхотен вариант да спестим някой лев и да приготвим бърза вечеря.

Душ гелът

Вероятно не сме се замисляли, но ако го заменим с твърд сапун, ще спестим известна сума на годишна база. Да не говорим за цялата пластмаса, която се използва за направата на всички бутилки и после често се озовава в морета и океани.

Вегетарианството

Не, няма нужда да се откажем от месото завинаги. Достатъчно е един ден в седмицата да се храним като вегетарианци. Това е призив, който сър Пол Маккартни отправи още преди десетина години. Така спестяваме и природни ресурси, и средства.

Снимка 402076

Източник: iStock

Дрехите

Тяхното производство също се оказва проблем за околната среда, особено във времето на бързата мода. Затова няма нищо лошо да разнообразим гардероба си с някоя дреха, която не сме си купили от магазина, а сме си харесали на събитие за размяна на дрехи. Все по-често и у нас се организират такива, където може да попаднем на наистина добри находки, както и някой да си хареса нещо вече непотребно от нашия гардероб.

Еко програми

Повечето перални, сушилни и миялни вече имат кратки програми, които позволяват да си свършат работата за по-кратко време, използвайки по-малко ток и вода. Освен ако дрехите и чиниите ни не са особено мръсни, няма нужда да се въртят час и половина.

Крушките

Ако сменим всички с LED, ще усетим осезаема разлика в сметката за ток. А и сме направили добро на природата.

Снимка 354007

Източник: iStock

Торбичките

Неслучайно тези за еднократна употреба струват все по-скъпо. И ако нямаме торбичка от плат, която винаги да е с нас, значи е време да се сдобием с поне една. Инвестицията не е голяма, а е много рентабилна на фона на поне 20-30 стотинки, които даваме всеки ден за пликчета, които после се чудим какво да правим.

Книгите

Колкото и да не искаме да приемем този факт, те се правят от дървесина и големите тиражи се измерват в стотици изсечени дървета. А опции вече имаме колкото искаме - библиотеки, онлайн или аудио книги. И по-лесно, и по-изгодно.

ИКЕА, „Добро за теб, добро и за природата“ и как да водим устойчив начин на живот

Как да живеем в синхрон с природата

Промяната започва от нас

Почистването

На пазара има огромно разнообразие от препарати за всевъзможни цели. Но преди десетилетия, когато тези продукти не са съществували, домакините са чистили всичко с оцет, сода и лимонов сок. Инвестицията в парочистчка също е добра идея, пише Daily Mail.