Въпреки че осъзнаваме, че с някои свои ежедневни действия вредим на планетата, продължаваме да ги извършваме, защото не откриваме алтернатива. Или поне подходящ за нас заместител.

Според проведено наскоро изследване по поръчка на ИКЕА, 8 от 10 души признават, че ние, хората, допринасяме сериозно за климатичните промени. 2/3 пък са загрижени за бъдещето на планетата. Друг е въпросът колко от нас наистина живеят в синхрон с природата. 

А това не е толкова трудно, защото се изискват малки стъпки по пътя към голямата промяна. Ето няколко конкретни примера как можем да дадем своя принос към опазването на климата и природата.

Именно върху тях пада и акцентът на кампанията "Добро за теб, добро и за природата", която шведската компания организира у нас, като част от мащабна световна инициатива.

Снимка 416483

Източник: IKEA

Енергия

Можем да предотвратим изхвърлянето на над 1500 обикновени батерии, чиято съдба не е сигурна, дори да сме ги изхвърлили на обозначените места, ако заложим на зареждащи се акумулаторни. По този начин пестим и средства.

Пестим и от сметката за ток, ако сменим всички крушки у дома с енергоспестяващи, които консумират с до 85% по-малко електроенергия. Разликата в потреблението може да достигне 10-20 лева на месец, което си е плюс и за нас, и за природата.

Снимка 416482

Източник: IKEA

Вода

Къпем се всеки ден, мием чинните на ръка, пускаме пералня често. Водата идва до дома ни бързо и лесно и сякаш не се замисляме, че тя не е неизчерпаем ресурс. А и плащаме за нея не на ниска цена.

Затова добра идея е да заложим на смесители за мивките и душа, които разпръскват водата по различен начин и пестят от нейното количество. Така хем няма да ни се налага да правим съзнателни икономии, ако не сме свикнали на тях, хем отново ще дадем своя принос към природата.

Мръсният въздух, свободните радикали и как храната намалява вредата от големия град

Храни срещу мръсния въздух

Как по естествен път да се борим за здравето си

Отпадъци

Изхвърлянето на храна е сериозен проблем в световен мащаб, особено на фона на милионите гладуващи. Вместо да оставим снощната вечеря да се развали, може да използваме кутии за съхранение за многократна употреба и да я доядем на обед в офиса.

Снимка 416484

Източник: IKEA

Така и ще сместим пари от хранене навън, които можем да инвестираме в опознаване на нови кътчета от страната и света например.